Linguine med sparris och jätteräkor

Linguine med sparris och jätteräkor

Publicerat:

Tillagningstid:

Lättlagad, vårig pasta med friska, syrliga smaker. Nu finns det äntligen grönlistade jätteräkor men tänk på att välja med omsorg. Kolla märkning eller fråga i fiskaffären.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    linguinepasta
  • 450g
    ASC-certifierade jätteräkor
  • 400g
    grön sparris
  • 2+2msk
    olivolja
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • salt, svartpeppar och chilipeppar
  • ½dl
    finhackad bladpersilja
  • 1st
    citroner, skal och saft
  • 50g
    rumstemprerat smör

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ansa sparrisen och skär i mindre bitar. Blanda 2 msk olivolja, 1 finhackad vitlök, salt och peppar i en skål och vänd sparrisen i oljan. Lägg upp i ett lager på en plåt med bakplåtspapper. Dela en citron i två delar och lägg på plåten med snittsidan uppåt. Rosta i ugnen i 4-6 minuter.

3. Häll 2 msk ny olja i skålen, lägg i en finhackad vitlöksklyfta ½ tsk salt, svartpeppar, ¼ tsk chiliflakes och 2-3 msk finhackad bladpersilja. Vänd räkorna i oljan.

4. Maka sparrisen åt sidan och gör plats för dina räkor. Klicka smör på räkorna och sparrisen. Sätt in i ugnen och rosta i ytterligare 5-8 minuter. Räkorna ska bli ljust rosa.

5. Koka under tiden pastan i rikligt med saltat vatten tills den är al dente.

6. Häll av pastan.

7. Ta ut plåten och pressa försiktigt saften från citron över alltihop. Vänd i pastan och blanda om ordentligt.

8. Smaka av med salt, riv över citronzest från en citron och strö över finhackad persilja.

Servera med detsamma.

Dela det här receptet med dina vänner!