Linssås till pasta
Publicerat:
2020-04-15Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
- 10gtorkad karl-johansvamp eller annan svamp
- 1dlvatten
- 2gula lökar
- 3vitlöksklyftor
- ½dlolivolja
- 2morötter
- 2stjälkar selleri
- 3msktomatpuré
- 450-500gbelugalinser
- 2burk(ar)finkrossade tomater à 400 g
- 2tsksalt
- nymald svartpeppar
- 2tsktimjan
- 2tskoregano
- 1knippa(or)persilja
Tillbehör
- pasta
- ev riven parmesanost eller lagrad pecorino
Så lagar du
1. Blötlägg svampen i 1 dl vatten, ca 30 minuter.
2. Finhacka lök och vitlök. Ansa och grovriv morötterna och ansa och skiva selleristjälkarna tunt.
3. Häll av men spara blötläggningsvattnet från svampen.
4. Hacka svampen. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor gryta. Fräs 10 minuter tills löken och svamp är riktigt mjuka.
5. Tillsätt morötter och selleri och fräs ytterligare en stund. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en minut. Tillsätt svampspadet, linserna och tomaterna och skölj ur vardera burk med en burk vatten och tillsätt till grytan. Koka upp.
6. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Salta och peppra och tillsätt timjan och oregano. Låt koka ytterligare några minuter tills linserna är kokta, koka utan lock om det är för mycket vätska.
7. Hacka persiljan och strö över den. Smaka av servera med nykokt pasta och ev riven parmesanost eller lagrad pecorino.