Linssås till pasta

Linssås till pasta.

Publicerat:

Tillagningstid:

En mustig linssås som passar utmärkt till pasta eller att servera med bröd. Om du inte har svamp kan du tillsätta 1 msk japansk soja i stället och minska saltet.

Ingredienser

8portioner

  • 10g
    torkad karl-johansvamp eller annan svamp
  • 1dl
    vatten
  • 2
    gula lökar
  • 3
    vitlöksklyftor
  • ½dl
    olivolja
  • 2
    morötter
  • 2
    stjälkar selleri
  • 3msk
    tomatpuré
  • 450-500g
    belugalinser
  • 2burk(ar)
    finkrossade tomater à 400 g
  • 2tsk
    salt
  • nymald svartpeppar
  • 2tsk
    timjan
  • 2tsk
    oregano
  • 1knippa(or)
    persilja

Tillbehör

  • pasta
  • ev riven parmesanost eller lagrad pecorino

Så lagar du

1. Blötlägg svampen i 1 dl vatten, ca 30 minuter.

2. Finhacka lök och vitlök. Ansa och grovriv morötterna och ansa och skiva selleristjälkarna tunt.

3. Häll av men spara blötläggningsvattnet från svampen.

4. Hacka svampen. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor gryta. Fräs 10 minuter tills löken och svamp är riktigt mjuka.

5. Tillsätt morötter och selleri och fräs ytterligare en stund. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en minut. Tillsätt svampspadet, linserna och tomaterna och skölj ur vardera burk med en burk vatten och tillsätt till grytan. Koka upp.

6. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Salta och peppra och tillsätt timjan och oregano. Låt koka ytterligare några minuter tills linserna är kokta, koka utan lock om det är för mycket vätska.

7. Hacka persiljan och strö över den. Smaka av servera med nykokt pasta och ev riven parmesanost eller lagrad pecorino.

Dela det här receptet med dina vänner!