Liten kryddig tarte tatin med frusen vaniljyoghurt
Publicerat:
2015-10-29Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Frozen yoghurt
- 500ggrekisk yoghurt, låg fetthalt
- 50gflorsocker, siktat
- 1stvaniljstång, fröna
Små tarte tatin
- 3ststora äpplen, tex Granny Smith
- ½tskkanel, mald
- 1nypa(or)ingefära, mald
- 100gsmör
- 150gströsocker
- 4mskvatten
- 340gsmördeg
Till garnering
- 25gpecannötter
- 1nypa(or)ingefära, mald
- 6stspäda myntakvistar
Så lagar du
Frozen yoghurt
1. Blanda yoghurt, florsocker och vaniljfrön och häll i en 15 x 22 cm plastbytta. Frys i minst 8 timmar. Rör helst om 2 eller 3 gånger under frysningen för att minska bildandet av iskristaller.
Små tarte tatin
1. Skala äpplena och skär av två sidor, så nära kärnhuset som möjligt. Mittenbitarna kan du använda till annat. Vänd äppelbitarna i en skål med kanel och ingefära.
2. Häll socker, smör och vatten i en stor stekpanna på medellåg värme. Rör hela tiden. Efter ca 8 minuter borde karamellblandningen ha fått en brun men inte bränd färg.
3. Lägg i äppelbitarna karamellblandningen men snittytan nedåt och stek i ca 2 minuter. Ös under tiden karamellen över äpplena. Vänd äpplena och stek i yterligare 3 minuter. Ta av från värmen och låt svalna i pannan.
4. Kavla ut smördegen och skär ut 6 bitar som passar dina 6 små runda ugnsformar (förslagsvis 11 cm i diameter). Ta äpplena ur karamellen och fördela karamellen i de små formarna. Placera äppelbitarna med snittytan uppåt i karamellen och lägg sedan över de formanpassade smördegsbitarna. "Stoppa om" äpplen med smördegen. Sätt i kylen i 10 minuter.
5. Baka i ugnen i 15-20 minuter på 220 grader, till smördegen är uppuffad och gyllene.
Servering
1. Hacka pecannötter och rosta i en medelvarm torr panna i ca 3 minuter.
2. Flippa de något avsvalnade bakverken på serveringstallrikar. Låt all karamell rinna ut över bakverket.
3. Strö över nötterna, lägg på en liten myntakvist på varje tarte tatin och servera med frozen yoghurt.
Tips: Ta ut yoghurten ur frysen ett bra tag i förväg, så att du kan skopa utan ansträngning.