Ljummen endivesallad med kallrökt lax och pepparrot

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    endiver
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • ½dl
    olivolja
  • ½dl
    vit balsamicovinäger
  • 1tsk
    socker
  • salt och peppar
  • 1dl
    mandel med skal
  • 4st
    salladslökar
  • 3-4kvist(ar)
    dill
  • 1dl
    färsk riven pepparrot
  • 4-8st
    skivor kallrökt lax

Så lagar du

Dela endiverna en gång på längden. Hetta upp en stekpanna, lägg i vitlök, rosmarin och olivolja. Bryn endiverna hastigt på snittsidan och tillsätt sedan balsamicovinäger, socker, salt och peppar. Låt dom puttra i ca 1 minut. Det är viktigt att dom fortfarande är krispiga i mitten – så var försiktig så att dom inte kokar för länge.

Ta upp endiverna och lägg på tallrikar.

Smaka av dressingen/såsen i pannan och tillsätt eventuellt mer olivolja och vinäger för att se till att den är balanserad. När vinägern kokar försvinner mycket av syran så det kan mycket väl vara så att du vill tillsätta lite mer.

Hacka mandeln grovt och skär ner salladslöken i mindre bitar.

Värm dem sedan i dressingen/såsen i pannan.

Plocka dillen och blanda samman den med den rivna pepparroten.

Lägg lite kallrökt lax på tallrikarna tillsammans med endiven, toppa med dill och pepparrot och häll sedan på varm dressing/sås. Servera genast.

Dela det här receptet med dina vänner!