Ljummen kålsallad med nobisdressing

Ljummen kålsallad med nobisdressing .

Publicerat:

Tillagningstid:

Detta är ju generellt en lite torftig tid när det kommer till svenska råvaror men kanske har vi glömt bort kålen som börjar komma tidigt eller rent av står kvar där ute i trädgårdslandet i form av brysselkålstoppar/skirkål mm. Nobisdressing är en sann klassiker som funkar så väldigt bra till grönsaker. Kålrabbin ger lite annan konsistens och rädisorna skapar vårkänsla.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    spetskålshuvud, små
  • 1knippa(or)
    lök, färsk
  • 2dl
    quinoa, kokt
  • 1st
    kålrabbi
  • 5st
    rädisor
  • 1msk
    rapsolja
  • salt och peppar

Krutonger

  • 1bit(ar)
    bröd, dagsgammalt
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Nobisdressing

  • 1
    ägg
  • 2tsk
    vitvinsvinäger
  • 1tsk
    senap, fransk
  • dl
    raps- eller majsolja
  • 1klyfta(or)
    vitlök, liten
  • 2krm
    salt
  • ½krm
    cayennepeppar
  • gräslök, finklippt

Så lagar du

1. Dela ner spetskålen och löken i fyra bitar och koka den i saltat vatten ca 4–5 minuter så den fortfarande har spänst kvar.

2. Rosta den kokta quinoa i het panna med matoljan och mot slutet tillsätt kryddorna.

3. Skala kålrabbin och hyvla den och rädisorna tunt på mandolin, förvara i iskallt vatten så den blir krispig.

4. Fördela ut kål och lökblad på större fat, toppa med den rostade quinoan, krutonger, och den hyvlade kålrabbin och rädisorna.

5. Avsluta med nobisdressing och valfria örter och blad i säsong.

Krutonger

1. Riv brödet i bitar och rosta med olivoljan i ugn på 200°C tills gyllene.

Nobisdressing

1. Lägg ägget i kokande vatten och koka det exakt 3 min. Spola snabbt av det i kallt vatten. Knäck ägget och skrapa ner allt i en skål eller mixer.

2. Blanda ner vinäger och senap och mixa med mixerstav så att ägget slås sönder. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt mixning.

3. Häll upp dressingen i en skål. Smaksätt med pressad vitlök, salt, peppar och finklippt gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!