Ljummen sommarsallad med avokado & vitlöksfrästa skaldjur
Publicerat:
2013-04-12Ingredienser
4portioner
- 300gMsc-märkta råa kungsräkor, tinade
- 300gpilgrimsmusslor, tinade (om du inte hittar färska)
- 2stekologiska citroner
- 2stvitlöksklyftor, pressade
- 1ströd spansk peppar, hackad
- 2mskolivolja
- 1 dlbladpersilja, hackad
- salt, svartpeppar
Till servering
- 1stsalladshuvud
- 2stavokado, ätmogna
- 1ask(ar)cocktailtomater, halverade
- 4stsalladslökar, strimlade
- nobisdressing (se separat recept)
Så lagar du
Salladen
1. Skala räkorna, lämna kvar den yttersta svansen. Snitta upp längs ryggen och plocka ut strängen. Blanda räkor, pilgrimsmusslor, rivet citronskal, vitlök, spansk peppar och olja.
2. Ställ i kyl och låt marinera under tiden som du förbereder resten. Gör nobisdressing, ställ i kylen. Lägg upp väl sköljda, torkade och plockade salladsblad på ett fat.
3. Dela avokado, ta bort skal och kärna, skär i klyftor, pressa lite citron ovanpå. Lägg upp på fatet, strö på tomater, salt och peppar.
4. Hetta upp en stekpanna, stek skaldjuren hastigt på båda sidor (ta i lite smör om du har), salta och peppra. Pilgrimsmusslorna ska ha fått lite färg men fortfarande ha en mjuk kärna. Blanda ner persilja.
5. Häll skaldjur och ev vätska i pannan över salladen. Strö på salladslök och garnera med citronklyftor. Servera med nobisdressing, brytbröd eller krutonger.
Lyxkrutonger
Nyp tussar av brödinkråm från bröd som blivit lite torrt, lägg i långpanna. Ringla olja ovanpå, salta och peppra. Rosta 10 minuter, mitt i ugnen på 200 grader.