Ljusdessert

Johanna Vibergs ljusdessert.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Fläderparfait med biskvibotten och vit choklad. Ett enkelt recept som med lite trix och tålamod blir till fantastiska ljusdesserter. Receptet går även att använda i vanliga formar, t ex glas eller muffinsformar, och blir då en lättfixad och supergod dessert.

Ingredienser

6portioner

Biskvibotten

  • 200g
    mandelmassa
  • 2
    äggvitor
  • ½dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    salt

Fläderparfait

  • 2
    äggulor
  • 1dl
    koncentrerad flädersaft
  • 1tsk
    flytande vaniljarom
  • 3dl
    gräddfil
  • 2dl
    vispgrädde

Garnering

  • 150g
    vit choklad
  • 10g
    mandelsplitter

Så lagar du

Biskvibotten

1. Sätt på ugnen på 175 grader.

2. Riv ned mandelmassan i en bunke. Använd den grova sidan av rivjärnet.

3. Tillsätt socker och äggvitor och blanda ihop till en len smet. Smaka av med en nypa salt för att balansera sötman.

4. Bred ut smeten, till ungefär en halv centimeter tjock, på en liten ugnsform med bakplåtspapper på.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Biskvibottnen ska vara krämig och seg.

Låt biskvibottnen svalna helt, medan du förbereder formarna till parfaiten.

1. Använd bageriplast (tårtplast) - en styv plastremsa som går att köpa i butiker som säljer bakprodukter. Klipp till remsan i 12 stycken lagom långa längder. Du kan mäta runt ett litet blockljus eller ett smalt glas för att få en lämplig storlek på dina formar.

2. Tejpa ihop sex av remsorna till cylindrar. De andra remsorna behöver du till dekoration lite senare. Använd plastcylindrarna till att sticka ut lagom stora bottenbitar av biskvibottnen. Den lilla biskvibottnen brukar följa med upp när du lyfter upp cylindern.

3. Ställ cylindrarna på ett fat med bakplåtspapper i väntan på att bli fyllda med parfaiten.

Fläderparfait

1. Vispa ihop äggulor, flädersaft och vaniljarom i en bunke. Vispa ett par minuter.

2. Blanda ned gräddfilen i bunken.

3. Vispa grädden fluffig i en separat bunke.

4. Vänd ned grädden i ägguleblandningen och se till att allt blir väl blandat. Häll över parfaiten i en tillbringare.

5. Häll parfaiten ned i cylinderformarna. Biskvibottnarna hindrar parfaiten från att rinna ut.

6. Ställ in parfaiten i frysen och låt den frysa till i 3-4 timmar.

Montering

1. Förbered de resterande sex plastremsorna genom att lägga dem på en ren bordsyta. Kanterna brukar vilja böja sig uppåt (du ska inte lägga dem åt det hållet att mitten av remsan böjer sig uppåt) så du kan tejpa lätt på undersidan av kanterna så remsorna ligger kvar.

2. Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i micro.

3. Ta ut en av parfaiterna ur frysen, lossa på tejpen och dra av bageriplasten.

4. Bred ut choklad jämnt över en av de fasttejpade remsorna med hjälp av en spatel. Lossa remsan med choklad från bordet och fäst den runt parfaiten så chokladen ligger mot parfaiten.

5. Ställ in den i frysen och upprepa med resten av parfaiterna. När chokladen har stelnat helt i frysen kan du ta ut parfaiterna igen. Lossa försiktigt på bageriplasten så den släpper från chokladen.

6. Nu har du en chokladinklädd parfait som börjar likna ett stearinljus. Droppa choklad runt toppen av "ljuset" så den rinner ned precis som stearin. Avsluta med att trycka ned ett mandelsplitter på toppen av ljusdesserten. Mandeln går nämligen att tända som en veke.

7. Förvara i frysen. Tag ut 10 minuter innan desserten ska ätas så den mjuknar något. Tänd veken vid servering och njut!

Dela det här receptet med dina vänner!