Lök- och tomatpaj

Lök- och tomatpaj.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härlig paj kan förberedas i god tid och är en klassiker till kräftorna. Här med fylliga smaker av lök, tomat och ost.

Ingredienser

6 - 8portioner

Pajdeg

  • 3dl
    vetemjöl
  • 125g
    smör
  • 2msk
    iskallt vatten

Fyllning

  • 2st
    rödlökar
  • 2st
    gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 3msk
    vatten
  • 4st
    tomater
  • 200g
    riven västerbottenost
  • 3st
    ägg
  • 3dl
    vispgrädde
  • smör till stekning
  • salt och peppar
  • krasse

Så lagar du

1. Blanda ingredienserna till pajdegen och ställ kallt i kylen cirka en halvtimme.

2. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Grädda pajskalet i ugn på 225° ca 10 minuter.

Fyllning

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skala och skiva den röda och gula löken. Skala och finhacka vitlöken.

3. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör, ca 10 minuter. Tillsätt 3 msk vatten och låt koka in i löken.Ställ sedan lökfräset åt sidan och låt svalna.

4. Skär tomaterna i skivor.

5. Lägg lökfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Lägg på de skivade tomaterna.

6. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt grädde, salta och peppra. Häll äggstanningen över lök och tomater.

7. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter, tills äggstanningen har stannat.

8. Toppa med finklippt smörgåskrasse vid serveringen.

Dela det här receptet med dina vänner!