Lök- och tomatpaj
Tillagningstid:
Publicerat:
2017-08-04Tillagningstid:
En härlig paj kan förberedas i god tid och är en klassiker till kräftorna. Här med fylliga smaker av lök, tomat och ost.
Ingredienser
6–8 portioner
Pajdeg
- 3 dlvetemjöl
- 125 gsmör
- 2 mskiskallt vatten
Fyllning
- 2 strödlökar
- 2 stgula lökar
- 2 stvitlöksklyftor
- 3 mskvatten
- 4 sttomater
- 200 griven västerbottenost
- 3 stägg
- 3 dlvispgrädde
- smör till stekning
- salt och peppar
- krasse
Så lagar du
1. Blanda ingredienserna till pajdegen och ställ kallt i kylen cirka en halvtimme.
2. Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Grädda pajskalet i ugn på 225° ca 10 minuter.
Fyllning
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skala och skiva den röda och gula löken. Skala och finhacka vitlöken.
3. Fräs löken mjuk utan att den tar färg i smör, ca 10 minuter. Tillsätt 3 msk vatten och låt koka in i löken.Ställ sedan lökfräset åt sidan och låt svalna.
4. Skär tomaterna i skivor.
5. Lägg lökfräset i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Lägg på de skivade tomaterna.
6. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt grädde, salta och peppra. Häll äggstanningen över lök och tomater.
7. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter, tills äggstanningen har stannat.
8. Toppa med finklippt smörgåskrasse vid serveringen.