Lomo saltado – peruansk köttgryta

Lomo saltado.

Publicerat:

Tillagningstid:

En nationalrätt i Peru som har influenser från det kinesiska köket, naturligtvis finns olika varianter. Ibland serveras pommes frites i rätten och ibland serveras pommes frites vid sidan om.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    utskuren biff

Marinad

  • 3msk
    rödvinsvinäger, ekologisk och lagrad
  • 3msk
    kinesisk soja
  • ½
    gul lök
  • 1klyfta(or)
    vitlök, pressad
  • ½tsk
    svartpeppar, nymalen

Wok

  • 1 stor
    rödlök
  • ½
    gul lök
  • 1-2
    paprikor
  • 2
    jalapenos
  • neutral olja till stekning
  • ca 1dl
    vatten
  • ev 2tsk
    majsstärkelse, utrörd i lite vatten
  • 2
    plommontomater
  • 1kruk(or)
    koriander
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • pommes frites och ris

Så lagar du

1. Blanda vinäger, soja, ½ hackad gul lök, 1 pressad vitlöksklyfta och nymald svartpeppar till en marinad. Skär köttet i tunna små bitar. Lägg ner det i marinaden och låt marinera 1 timme eller längre.

2. Tillaga pommes frites och ris enligt förpackningarna.

3. Klyfta resten av den gula löken och den röda löken. Ansa och skär paprikan i bitar eller strimlor. Skiva jalapenon.

4. Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Ta upp köttet (spara marinaden) och woka köttet tillsammans med lök och paprika, tills paprikan börjar mjukna.

5. Häll på marinaden, vatten och red ev av med majsstärkelse utrörd i vatten. Klyfta tomaterna och lägg ner dem och låt dem bli varma.

6. Hacka koriandern grovt och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ris och pommes frites.

Dela det här receptet med dina vänner!