Lumpia - Filippinska vårrullar med sweet chilisås

Lumpia - Filippinska vårrullar med sweet chilisås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Smakrik fyllning med frasigt yttre!

Ingredienser

6 - 8portioner

Vårrullarna

  • 400g
    nötfärs eller vegfärs
  • 2
    morötter
  • 1 litenklyfta(or)
    vitkål, ca 180 g
  • 3klyfta(or)
    vitlök, finhackade
  • 1msk
    färsk ingefära, hackad
  • 1msk
    japansk soja
  • 1tsk
    salt
  • 2krm
    svartpeppar
  • 20
    vårulleark i mellanstorlek
  • rapsolja till stekning
  • vatten och vegetabilisk olja till pensling

Sweet chili-sås

  • 3-5
    röda chilifrukter, justera hetta efter smak
  • 5klyfta(or)
    vitlök
  • 1
    liten bit ingefära
  • 1tsk
    tomatpuré
  • 1tsk
    salt
  • 0,75dl
    risvinäger
  • 0,75dl
    socker
  • ca 3dl
    vatten
  • ca 1,5msk
    majsstärkelse utspädd i 2 msk vatten
  • 1msk
    rapsolja

Så lagar du

Vårrullar

1. Riv morot på grova sidan av rivjärnet, strimla kålen och finhacka vitlök. Hetta upp olja och stek färsen tills den börjar smula sig och får färg.

2. Tillsätt övriga ingredienser och stek under omrörning i ca 4-5 min, tills grönsakerna mjuknar. Låt fyllningen svalna.

3. Lägg ca 3 msk fyllning på kanten vid långsidan av varje ark, vik in kanterna och rulla ihop till en rulle.

4. Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olja.

5. Värm ugnen till 225°C, över- och undervärme. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Ta ut från ugnen, vänd på vårrullarna, pensla med mer olja och baka i ytterligare 10-15 min, tills vårrullarna blir gyllene och frasiga. Servera med ris och sweet chilisås.

Sweet chili-sås

1. Hacka chili, ingefära och vitlök fint. Du behöver inte kärna ur chilin.

2. Hetta upp olja i en liten kastrull och stek chili, ingefära, tomatpuré och vitlök på medelvärme i ca 2 min.

3. Tillsätt sedan risvinäger, socker, salt och vatten. Låt koka i 10-12 min på medelvärme utan lock.

4. Späd ut majsstärkelse med lite vatten, vänd ner i såsen samtidigt som du rör om. Låt sjuda långsamt i 3-4 min, tills såsen tjocknar.

5. Låt kallna, lägg sedan i steriliserad glasburk och förvara i kyl.

Tips

Sweet chilisåsen klarar sig i kyl upp till 1 månad.

Dela det här receptet med dina vänner!