Lunchkyckling med grönsaker i ugn

Några skivor kyckling och kokta grönsaker och potatiser på en tallrik.

Publicerat:

Tillagningstid:

Jag har ätit och lagat massor med kyckling i mitt liv, både hemma och på restaurang. Kyckling är bland det godaste jag vet!

Ingredienser

4portioner

Kyckling

  • 1
    hel kyckling
  • 1
    citron
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    kryddpeppar
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    kardemummakärnor
  • 2kvist(ar)
    rosmarin
  • 2kvist(ar)
    timjan

Grönsaker i ugn

  • 400g
    potatis
  • 2st
    gul lök
  • 2st
    gulbetor
  • 2st
    polkabetor
  • 2msk
    olivolja
  • 1-2tsk
    flingsalt
  • 1
    aubergine
  • 1
    grön squash
  • 8-10
    champinjoner, stora
  • 4
    tomater

Sallad

  • 1dl
    bulgur
  • 1påse(ar)
    bladspenat, 60 g
  • 1
    citron
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar

Hummus

  • 1burk(ar)
    kokta kikärter, 400 g
  • dl
    tahini, helst ljus
  • ½
    citron, saften
  • ½-1dl
    vatten
  • 1
    vitlöksklyfta, hackad
  • ½tsk
    salt

Så lagar du

Kyckling

1. Koka upp ca 1 liter vatten.

2. Lägg kycklingen på ett galler över vasken och häll över det kokande vattnet. Det gör att skinnet drar sig samman och blir krispigare i ugnen. Lägg kycklingen på en oljad ugnsplåt. Gnid in citronsaft och salt.

3. Blanda om och mal alla kryddor och strö över kycklingen. Fyll kycklingen med rosmarin och timjan.

Grönsaker i ugn

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Tvätta och dela potatisen på hälften. Skala och dela lök, gulbeta och polkabet. Ringla olivolja på samma plåt som kycklingen ligger på och strö över salt. Lägg alla grönsaker med snittytan nedåt på plåten. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.

3. Dela aubergine och squash en gång på längden. Ta ut plåten och lägg på de övriga grönsakerna. Ringla över lite olivolja och salta.

4. Sätt in i ugnen igen i ytterligare 30 minuter.

5. Servera som det är när det är varmt eller spara till dagen efter och gör en sallad med samtliga tillagade ingredienser, kokt bulgur och bladspenat.

Sallad

1. Koka bulgurvete enligt anvisningen på förpackningen. Spola kallt eller låt svalna.

2. Skär ner de tillagade grönsakerna och lite av kycklingen och blanda samman alla ingredienser.

3. Smaksätt med citron, salt och peppar. Servera med hummus.

Hummus

1. Spola kikärterna i kallt vatten och mixa dem i matberedare tillsammans med tahini, citronsaft, vatten, vitlök och salt till en slät hummus. Börja med den mindre mängden vatten och ta sedan mer om det behövs.

Dela det här receptet med dina vänner!