Lussebullar

Lussebullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

20portioner

  • 25g
    jäst
  • 4dl
    ljummet vatten
  • 100g
    smält smör
  • 1
    ägg
  • 12-13dl
    vetemjöl
  • 1dl
    socker
  • 1tsk
    grovt salt
  • 1tsk
    hel saffran
  • ägg till pensling

Så lagar du

1. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda grundligt. Spara lite av mjölet. Det är svårt att säga exakt hur mycket som behövs. Ta hellre för lite än för mycket. Degen är kladdig, det ska den vara.

2. Ställ degen till hävning på ett svalt ställe tills den jäst ordentligt. Sedan kan den formas till olika figurer.

3. I allmänhet ska bakverk jäsa varmt andra gången. Degen ska penslas med ägg så snart den har formats på plåtarna - innan man ställer den till jäsning. Sedan gräddar man i 200 grader under förbluffande kort tid.

4. Lussebullarna formas antingen som traditionella figurer eller som fri fantasi - som kringlor, snurror, kusar eller fåglar. Fåglar är knutar som man klipper upp "stjärtfjädrar" på, klipper en liten näbb och tar korinter till ögon.

Dela det här receptet med dina vänner!