Lussebullar

Lussebullar och munkar på ett fat

Publicerat:

Simons har fått lära sig ett knep för att få extra fluffiga lussebullar, den hemliga ingrediensen är bakpulver.

Ingredienser

  • 50g
    jäst
  • 175g
    smör
  • 5dl
    mjölk
  • 1tsk
    salt
  • 2paket
    saffran
  • 2dl
    strösocker
  • 15-17dl
    mjöl
  • 1st
    ägg
  • 2tsk
    bakpulver

Till garnering

  • russin
  • ägg
  • strössel
  • vit choklad
  • mörk choklad

Så lagar du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken och värm den till 37 grader, fingervarmt. Häll i en liten skvätt ljummen mjölk i bunken och rör ut jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken.
     
  2. Blanda ner saffran, socker och ägg i mjölkblandningen. Rör om ordentligt. Häll i bakpulver i mjölet och blanda, ha sedan i mjölet lite i taget i de blöta ingredienserna men spara lite till utbakningen. Knåda degen tills den är jämn och blank. Detta går bra att göra i en hushållsassistent. Låt degen jäsa övertäckt med en kökshandduk i cirka 30 minuter.
     
  3. Strö lite mjöl på arbetsbänken och tippa ut degen. Dela den i cirka 20 jämnstora bitar.
     
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
     
  5. Forma bullarna som klassiska lussekatter eller i någon annan form, tex som en donut. Lägg upp bullarna glest på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter.
     
  6. Tryck ner russin i lussekatterna. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen och grädda bullarna i cirka 10 minuter.
     
  7. Be en vuxen ta ut plåtarna ur ugnen.
     
  8. Låt bullarna svalna under kökshandduk.
     
  9. Dekorera donut-lussebullarna med smält choklad och strössel.

Dela det här receptet med dina vänner!