Lussebullar med mandelmassa, vit choklad och svarta vinbär

Färdiggräddade bullar dekorerade med pärlsocker i pappersformar ligger på skärbräda av trä.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hemligheten bakom ett saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen, och att tillsätta smöret rumstempererat.

Ingredienser

Saffransdeg (50 st bullar)

  • 5dl
    mjölk (3%)
  • 3paket
    safran
  • dl
    strösocker
  • 50g
    jäst
  • 1tsk
    salt
  • 1burk(ar)
    kesella
  • 16-17dl
    vetemjöl
  • 200g
    smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200g
    smör
  • 200g
    vit choklad, hackad
  • 200g
    mandelmassa, riven
  • 2dl
    svarta vinbär (valfritt)
  • 1
    ägg, till pensling
  • pärlsocker

Så lagar du

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg. 

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37 grader.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella. 

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk. 

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25x30 cm. 

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk. 

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker. 

8. Grädda mitt i ugnen cirka 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Tips

Dessa lättlagade lussebullar är ljuvliga nybakade, men efter att de varit frysta är det som att smakerna utvecklas ännu mera. Värm dem i vanlig ugn – aldrig i micro, eftersom de då torkar ut mycket fortare.

Ännu mer julinspiration ser du i Susannes gröna jul på SVT Play.

Dela det här receptet med dina vänner!