Lyxig äppelpaj med marängtäcke

Tillagningstid:

Ingredienser

10–12 portioner

Botten

  • 100 g
    smör
  • 300 g
    digestivekex eller pepparkakor
  • 150 g
    mjölkchoklad, hackad

Fyllning

  • 7-8 st
    äpplen av fast sort ca 1 kg
  • 1 dl
    råsocker
  • 1 st
    ekologisk citron
  • 1 st
    vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 tsk
    ingefära, malen
  • 2 tsk
    kanel, malen
  • 2 msk
    Calvados (valfritt) alt pressad citron
  • dl
    vispgrädde
  • 4 st
    äggulor
  • 100 g
    rostade hasselnötter eller mandel (Valfritt, går att ersätta med tex pumpakärnor)
  • smör till stekning

Marängtäcke

  • 4 st
    äggvitor (150 g)
  • 3 dl
    strösocker (270 g)
  • 1 tsk
    vitvinsvinäger eller pressad citron

Garnering

  • 150 g
    rostade, skalade hasselnötter (valfritt)

Italiensk maräng

  • 100 g
    vatten (1 dl)
  • 270 g
    strösocker, (3 dl)
  • 150 g
    äggvita (4–5 st)
  • ½ st
    pressad citron
  • 50 g
    strösocker

Så lagar du