Lyxig äppelpaj med marängtäcke

Lyxig äppelpaj med marängtäcke

Ingredienser

10 - 12portioner

Botten

  • 100 g
    smör
  • 300g
    digestivekex eller pepparkakor
  • 150g
    mjölkchoklad, hackad

Fyllning

  • 7-8st
    äpplen av fast sort ca 1 kg
  • 1dl
    råsocker
  • 1st
    ekologisk citron
  • 1st
    vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1tsk
    ingefära, malen
  • 2tsk
    kanel, malen
  • 2msk
    Calvados (valfritt) alt pressad citron
  • dl
    vispgrädde
  • 4st
    äggulor
  • 100g
    rostade hasselnötter eller mandel (Valfritt, går att ersätta med tex pumpakärnor)
  • smör till stekning

Marängtäcke

  • 4st
    äggvitor (150 g)
  • 3dl
    strösocker (270 g)
  • 1tsk
    vitvinsvinäger eller pressad citron

Garnering

  • 150g
    rostade, skalade hasselnötter (valfritt)

Italiensk maräng

  • 100g
    vatten (1 dl)
  • 270g
    strösocker, (3 dl)
  • 150g
    äggvita (4–5 st)
  • ½st
    pressad citron
  • 50g
    strösocker

Så lagar du

Botten

1. Smält smöret, låt svalna. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Mixa kex, tillsätt smör. Tryck ut blandningen i en pajform cirka 25 cm. Grädda 10 minuter på nedersta falsen.

3. Lägg choklad på den varma botten, låt den smälta och bred ut den jämnt över botten. Gör fyllning (nedan).

Fyllning

1. Skala äpplen, kärna ur och skär i klyftor. Lägg klyftorna direkt i kallt citronvatten. Hetta upp en stekpanna, stek äpplen i smör, strö på socker och låt det börja karamellisseras (bli ljusbrunt). Tillsätt samtliga kryddor. Bränn av med Calvados eller pressa i citron. Låt svalna.

2. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda grädde och gulor, rör ner äpplen. Häll fyllningen i pajskalet, grädda på nedersta falsen tills fyllningen stelnat cirka 30 minuter. Låt svalna, gör maräng (nedan) under tiden.

3. Spritsa eller klicka marängen ovanpå. Gratinera hastigt i ugn eller bränn av med brännare.

Marängtäcke och garnering

1. Vispa försiktigt vitor, ½ dl socker och vinäger med elvisp.

2. Tillsätt resterande socker och vispa på högre hastighet till ett hårt, segt skum. Tips: Om du har tid och vill ha en mer hållbarar och krämig maräng så gör du en mer arbetad variant, Italiensk maräng enligt receptet ovan. Tips: Tillsätt en gnutta nyriven muskot i fyllningen.

Italiensk maräng

1. Koka vatten med 270 gram socker i en liten kastrull. Vid 110 grader: börja vispa äggvita, citron och resterande socker försiktigt med elvisp till maräng.

2. Tillsätt sockerlagen när den når 125 grader, försiktigt under ständig vispning. Öka hastigheten cirka 1 minut, slå ner den igen och vispa tills smeten svalnat, cirka 10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!