Lyxig jordärtskockssoppa med löjrom och lagrad ost

Tid:

Jordärtskockssoppa.

Tid:

En underbar förrätt, en kreation av min systerson, kocken Lars Niklasson. Soppan kan stå klar att bara värmas inför servering. Satsen är stor och räcker som förrätt till en middag.

Ingredienser

4 portioner

Soppa

  • 2 st
    schalottenlökar
  • 700-800 g
    jordärtskockor
  • 2 msk
    smör
  • 9 dl
    mellangrädde + 2 dl vatten
  • 2 msk
    koncentrerad kycklingfond
  • ca 1 tsk
    salt
  • 1-2 krm
    nymalen vitpeppar
  • 1-2 msk
    god vinäger

Krutonger

  • 2-3 skiva(or)
    bondbröd, gärna surdeg
  • 1 msk
    rapsolja
  • 1 nypa(or)
    salt

Servering

  • 100 g
    löjrom
  • 100 g
    vällagrad hårdost, t ex prästost
  • 1 dl
    plockad dill

Så lagar du

Här kan du skriva ett inlägg