Lyxig jordärtskockssoppa med löjrom och lagrad ost

Jordärtskockssoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

En underbar förrätt, en kreation av min systerson, kocken Lars Niklasson. Soppan kan stå klar att bara värmas inför servering. Satsen är stor och räcker som förrätt till en middag.

Ingredienser

4portioner

Soppa

  • 2st
    schalottenlökar
  • 700-800g
    jordärtskockor
  • 2msk
    smör
  • 9dl
    mellangrädde + 2 dl vatten
  • 2msk
    koncentrerad kycklingfond
  • ca 1tsk
    salt
  • 1-2krm
    nymalen vitpeppar
  • 1-2msk
    god vinäger

Krutonger

  • 2-3skiva(or)
    bondbröd, gärna surdeg
  • 1msk
    rapsolja
  • 1nypa(or)
    salt

Servering

  • 100g
    löjrom
  • 100g
    vällagrad hårdost, t ex prästost
  • 1dl
    plockad dill

Så lagar du

1. Börja med krutongerna. Sätt ugnen på 180°. Riv brödet i smulor, vänd runt dem i olja och lite salt. Rosta krutongerna gyllene och knapriga mitt i ugnen 10–15 min. Ta ut och låt svalna.

2. Soppa: Skala och finhacka löken, skala skockorna och dela i jämnstora bitar. Fräs löken mjuk på svag värme i smöret utan att den tar färg. Tillsätt skockor, grädde och vatten, låt småkoka utan lock 15-20 min tills skockorna är helt mjuka. Passa så det inte bränner, rör om då och då.

3. Mixa slätt i mixer eller matberedare, smaka av med kycklingfond, salt, peppar och vinäger. Hit kan du förbereda.

4. Servering: Dela osten i 12 bitar. Fördela löjrom, ost, krutonger och dill i fyra stora djupa tallrikar och ställ fram. Hetta upp soppan, häll över i fin kanna. Fördela soppan runt garnityret hos gästerna vid bordet.

Dryckestips

Vin:
Louis Roederer Brut Premier, Frankrike
Nr 7602, 409 kr

2015 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Österrike
Nr 76570, 119 kr

Alkoholfritt:
Mikkeller Ambler
Nr 11996, 16:90 kr/33 cl

Dela det här receptet med dina vänner!