Lyxig jordärtskockssoppa med löjrom och lagrad ost
Publicerat:
2016-12-29Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Soppa
- 2stschalottenlökar
- 700-800gjordärtskockor
- 2msksmör
- 9dlmellangrädde + 2 dl vatten
- 2mskkoncentrerad kycklingfond
- ca 1tsksalt
- 1-2krmnymalen vitpeppar
- 1-2mskgod vinäger
Krutonger
- 2-3skiva(or)bondbröd, gärna surdeg
- 1mskrapsolja
- 1nypa(or)salt
Servering
- 100glöjrom
- 100gvällagrad hårdost, t ex prästost
- 1dlplockad dill
Så lagar du
1. Börja med krutongerna. Sätt ugnen på 180°. Riv brödet i smulor, vänd runt dem i olja och lite salt. Rosta krutongerna gyllene och knapriga mitt i ugnen 10–15 min. Ta ut och låt svalna.
2. Soppa: Skala och finhacka löken, skala skockorna och dela i jämnstora bitar. Fräs löken mjuk på svag värme i smöret utan att den tar färg. Tillsätt skockor, grädde och vatten, låt småkoka utan lock 15-20 min tills skockorna är helt mjuka. Passa så det inte bränner, rör om då och då.
3. Mixa slätt i mixer eller matberedare, smaka av med kycklingfond, salt, peppar och vinäger. Hit kan du förbereda.
4. Servering: Dela osten i 12 bitar. Fördela löjrom, ost, krutonger och dill i fyra stora djupa tallrikar och ställ fram. Hetta upp soppan, häll över i fin kanna. Fördela soppan runt garnityret hos gästerna vid bordet.
Dryckestips
Vin:
Louis Roederer Brut Premier, Frankrike
Nr 7602, 409 kr
2015 Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, Österrike
Nr 76570, 119 kr
Alkoholfritt:
Mikkeller Ambler
Nr 11996, 16:90 kr/33 cl