Lyxig karlsbaderkrans och sockerkringlor

Lyxig karlsbaderkrans och sockerkringlor

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

12 - 16portioner

Karlsbaderdeg (1 st krans + 30 st kringlor)

  • 2st
    ägg
  • 50g
    jäst
  • 2 ½dl
    mjölk (kall)
  • 800g
    vetemjöl
  • ½msk
    bakpulver
  • ½tsk
    salt
  • 150g
    normalsaltat smör (rumstempererat)
  • 1 ½dl
    vit sirap

Mandelfyllning till krans

  • 100g
    mandelmassa
  • 100g
    normalsaltat smör (rumstempererat)
  • ½dl
    socker
  • 50g
    hackade nötter att strö på

Toscatopping till krans

  • 50g
    normalsaltat smör
  • ½dl
    socker
  • ½dl
    vit sirap
  • ½dl
    grädde
  • 100g
    mandelspån

Fyllning till kringlor

  • ca 200g
    normalsaltat smör (rumstempererat)
  • ca 20g
    vaniljsocker (eller efter tycke och smak)

Pensling till krans

  • 1st
    ägg
  • 1krm
    salt
  • några droppar vatten

Så lagar du

1. Smula jästen och tillsätt mjölken och rör om till jästen löst sig.

2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda långsamt i maskin ca 10 min. Låt jäsa i bunke under duk i ca 45 min.

3. Koka smör, socker, vit sirap och grädde på svag värme i ca 10 min under omrörning tills den tjocknat lite. Tillsätt hyvlad mandelspån. Häll över i en skål och låt svalna.

4. Blanda alla ingredienser till mandelfyllningen.

5. Krans: Ta av en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig bit, stryk på ett tunt lager mandelfyllning och strö på hackade nötter. Rulla ihop och forma en krans, klipp och lägg i smord springform. Låt jäsa i 30-45 min. Pensla kransen med ägg och lägg på toscafyllning. Baka kransen på 175 grader i ca 25 min.

6. Kringlor: Kavla ut den andra biten, stryk på smör och pudra vaniljsocker, vik ihop och sporra upp remsor. Tvinna och forma kringlor. Lägg på plåt och papper och jäs i ca 45 min. Baka kringlorna på 225 grader ca 7–8 min.  Låt svalna, pensla med smält smör och doppa i socker.

Tips

Toscatoppingen och mandelfyllningen räcker till två kransar samt kringlor eller en krans och fler kringlor. Går utmärkt att spara plastad i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!