Lyxig semifreddo med praliner och maräng

Lyxig semifreddo med praliner och maräng.

Publicerat:

Ni vet de där oönskade pralinerna som ALLTID blir kvar i chokladasken? Släng dem inte! Ta istället tillvara dem i en lyxig semifreddo.

Ingredienser

10portioner

  • 5dl
    vispgrädde
  • 1burk(ar)
    kondenserad mjölk
  • 20
    praliner, hackade
  • 1paket
    savoardikex
  • 2dl
    starkt kaffe

Maräng

  • 4
    äggvitor
  • 1tsk
    vitvinsvinäger
  • 3dl
    florsocker, siktat

Så lagar du

1. Fodra en avlång brödform med dubbel plastfolie.

2. Vispa grädde och karamelliserad mjölk fluffigt. Hacka pralinerna och blanda dem i grädden. Om du önskar annan smaksättning, blanda i det också.

3. Doppa kex hastigt i kaffe, häll ett lager smet i botten i formen. Fortsätt varva kex och glassmet som en lasagne. Översta lagret ska vara kex.

4. Ställ i frysen några timmar, gärna över natten.

5. Innan servering: Vispa vitorna till marängen tills skummet börjar stiga. Häll i vinäger och hälften av sockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut, vispa sedan på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner resterande socker.

6. Ta ut formen med glass, vänd upp och ner på ett avlångt fat, plocka bort plastfolien och fördela marängen över, antingen genom att spritsa eller klicka. Bränn med brännare tills marängen fått en vacker färg.

7. Servera som den är eller med en dessertsås.

Dela det här receptet med dina vänner!