Lyxiga havrebollar

Lyxiga havrebollar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lena chokladbollar som doppas i choklad. Om du mixar havregrynen innan du blandar smeten så blir de riktigt saftiga!

Ingredienser

15portioner

  • 250g
    smör
  • 10dl
    havregryn
  • 2-2,5dl
    socker (justera sötma efter smak, jag har i 2 dl)
  • 1dl
    chokladpulver (kan ersättas med 2 tsk kakao och 0,5 dl socker)
  • 0,75dl
    grädde eller mjölk
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1,5dl
    kokos till rullning
  • 300g
    choklad (mörk- eller vit choklad. Välj en sort eller mixa fritt)

Förslag på garnering

  • finhackade nötter
  • kokos
  • smält choklad
  • strössel

Så lagar du

  1. Lägg havregrynen i en matberedare och kör i 30 sekunder tills grynen blir smulor.
  2. Hacka smöret i tärningar och lägg det i matberedaren.
  3. Tillsätt socker, oboy eller kakao och vaniljsocker. Kör i ytterligare några varv, ca 1-2 min, tills allting blandas samman ordentligt.
  4. Häll sedan i mjölk eller grädden i omgångar samtidigt som maskinen är igång. Låt allting mixas samman i 1 min tills det är kladdigt.
  5. Ställ sedan smeten i kylen eller frysen för att stelna. I kylen tar det ca 1 timme och i frysen ca 30 min.
  6. När smeten är fast formar du bollar i önskad storlek. Lägg på ett fat och låt stelna en stund i kylen innan du doppar dem i choklad, ca 30 min.
  7. Förbered garneringen och ha det nära till hands.
  8. Smält choklad över vattenbad eller i micro. Doppa en boll i taget i smält choklad med hjälp av en gaffel. Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan på en bricka med bakplåtspapper.
  9. Strö över garnering innan bollarna stelnar. Om du ska ringla smält choklad över väntar du tills de stelnar först.
  10. Låt havrebollarna stelna i kylen. Sen är det bara att mumsa!

Dela det här receptet med dina vänner!