Saffransbullar i långpanna

Saffransbullar i långpanna

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig smaskig bulle med både vaniljkräm och läcker kardemummafyllning.

Ingredienser

24portioner

Bulldeg

  • 1paket
    saffran, 0,5 g
  • 50g
    jäst för söta degar
  • 3dl
    kall mjölk
  • ¾dl
    strösocker
  • 2st
    ägg
  • 150 g
    rumsvarmt smör
  • 11-12dl
    vetemjöl (660-720 g)

Vaniljkräm

  • 1st
    vaniljstång
  • 3dl
    standardmjölk
  • ½dl
    strösocker
  • 1 ½msk
    Maizena majsstärkelse
  • 4st
    äggulor

Fyllning

  • 75g
    rumsvarmt smör
  • 1dl
    strösocker
  • 2tsk
    nystött kardemumma

Pensling och glasyr

  • 1st
    ägg till pensling
  • 2dl
    florsocker
  • ca 1 msk
    vatten

Så lagar du

1. Finstöt saffranet med 1 tsk socker. Rör ut jästen i den kalla mjölken med finstött saffran. Tillsätt socker, ägg, smör och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa 1 timme.

2. Gör vaniljkrämen och blanda fyllningen under tiden.

3. Vaniljkräm: Skrapa ur vaniljstången i mjölken i en liten kastrull. Koka upp mjölken med vaniljstången och låt svalna. Tillsätt socker, majsstärkelse och äggulor. Sjud under vispning till en kräm, passa noga så att det inte blir för varmt. Ta genast från värmen när den tjocknar och fortsätt vispa en stund i kallt vatenbad och låt den sedan kallna helt under lock i vattenbadet.

4. Kavla ut hälften av degen till 30 x 40 cm och lägg den i en ugnslångpanna med bakplåtspapper. Bred på vaniljkrämen.

5. Kavla resten av degen. Bred på fyllningen, rulla ihop från långsidan. Skär 24 skivor som du lägger i rader på degplattan med vaniljkräm. Jäs cirka 30 minuter.

6. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med ägg och grädda på nedersta falsen cirka 25 minuter.

7. Blanda glasyren och ringla över. Skär i fyrkanter.

Dela det här receptet med dina vänner!