Lyxmacka med ägg och grönsakscappuccino

Lyxmacka med ägg och grönsakscappuccino.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hur gör du en enkel äggsmörgås till en riktig lyxmacka? Blanda till en fet och krämig hollandaisesås i mixern, då finns det ingen risk att den skär sig. Färga äggen knallgula med gurkmeja och lägg dem på en spenatbädd. Servera mackan med vår skummiga grönsakssoppa.

Ingredienser

6portioner

  • 9
    ägg
  • 6skiva(or)
    bondbröd
  • liter
    grönsaksbuljong
  • 3tsk
    gurkmeja
  • 2dl
    grädde
  • 1
    schalottenlök
  • 160g
    spenat
  • olivolja till stekning
  • salt
  • smör

Hollandaise

  • 2
    ägg
  • 150g
    smör
  • ½
    citron
  • salt
  • 1nypa(or)
    cayennepeppar

Så lagar du

1. Lägg ner ägg i kokande vatten, sjud i 7 min. Kyl och skala.

2. Koka upp grönsaksbuljong med gurkmeja. Tag av från värmen och lägg ner skalade ägg. Låt stå minst en halvtimme, gärna mer.

3. Spara buljongen till grönsakscappuccinon.

Snabb hollandaise

1. Knäck 2 ägg i en mixerkanna.

2. Smält smör till 85 grader.

3. Mixa ägg och citronskal och citronjuice av en halv citron och montera med varmt, smält smör.

4. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Grönsakscappuccino

1. Sjud upp gurkmejabuljongen igen, tillsätt grädde.

2. Smaka av med saften av en halv citron, salt och peppar.

3. Mixa soppan till skum med stavmixer innan servering.

Spenatröra

4. Sautera finhackad lök i olja och smör.

5. Vänd ner spenaten ett varv i pannan. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja.

6. Stek bröden på båda sidor i smör och olja.

7. Dela spenatröran på bröden. Fördela de halverade äggen på bröden. Ringla över hollandaise och toppa med färsk spenat.

Tips

Istället för cayennepeppar går det bra att använda pepparrot eller svartpeppar. I en så här fet sås är det extra gott med lite hett sting. Använd en mixer för att lyckas med såsen. Hastigheten är avgörande för emulsionen, dvs att ägg och varmt smör binder och inte skär sej.

Dela det här receptet med dina vänner!