Ma po do fu
Publicerat:
2014-10-08Tillagningstid:
Den koppärriga kärringens bönost.
Ingredienser
4portioner
- 200gfast ekologisk tofu
- 1-1 ½tsksichuanpeppar
- 1mskneutral olja, t ex jordnötsolja
- 2stfinhackade vitlöksklyftor
- 1stfinhackad röd chili
- 200gfläsk- eller nötfärs (kan uteslutas)
- 2-3mskekologisk kycklingbuljong
- 1-2mskkinesisk chilibönpasta (kan ersättas med lite sambal oelek blandad med soja och gärna misopasta)
- 1msksocker
- 1-2tsksoja
- ½mskpotatismjöl eller maizena utrört i 1 msk vatten
- finhackad salladslök till garnering
Så lagar du
1. Tärna tofun och lägg den i kokande, lättsaltat vatten. Ställ åt sidan.
2. Rosta sichuanpepparn i en het stekpanna tills de börjar dofta, lägg i en mortel och stöt lätt.
3. Hetta upp 1 msk olja och lägg i peppar, tillsätt vitlöken och chilin och stek någon minut. Tillsätt fläskfärsen och stek tills den är brynt, tillsätt bönpastan, sockret och soja och blanda om. Smaka av.
4. Vänd försiktigt ner tofun och låt puttra några minuter. Tillsätt potatismjöl eller maizena lite i taget. Låt koka ihop några minuter.
5. Garnera med strimlad salladslök och servera med ris eller nudlar.