Madeirakaka med bär och varm chokladsås

Madeirakaka med bär och varm chokladsås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Underbart saftig dessert, som tar en genväg med färdigköpt kaka.

Ingredienser

8portioner

Madeirakaka med bär

  • 1st
    vailjstång, fröna
  • 175g
    farinsocker
  • 2msk
    mörk rom eller portvin
  • 2tsk
    mald kanel
  • 2tsk
    mald ingefära
  • 1kg
    färska bär
  • 2st
    madeirakakor, färdiga
  • färsk mynta

Chokladsås

  • 125g
    vispgrädde
  • 100g
    mörk choklad
  • 3msk
    hett vatten

Så lagar du

Madeirakaka med bär

1. Lägg sockret och 100 ml vatten i en kastrull på medelvärme och rör tills sockret löst sig. Rör sedan i rom/portvin och vaniljen och höj värmen så att det kokar. Låt koka i 3-4 minuter, så att du får en tunn sirapsliknande sås. Tillsätt ingefära och kanel och sänk till låg värme.

2. Spara 250 g bär till garnering och 250 g i en annan skål. Tillsätt resten, 500 g, till sirapskoket. Koka på låg värme tills bären är mjuka med fortfarande har kvar sin form. Ställ av från plattan och låt svalna i 20 minuter.

3. Klä en långsmal och hög form med plastfolie. Skär upp madeirakakan i 2 cm tjocka skivor.

4. Tillsätt 250 g bär till den svalnade sirapen. Sila och ta tillvara på sirapen. Pressa inte på bären, utan låt de rinna av långsamt.

5. oppa brödskivorna i sirapen helt och hållet. Täck formens kanter och botten men skivorna. Spara några skivor till toppen.

6. Häll i de avrunna bären i den nu brödtäckta formen. Täck dem men någar skivor doppat madeirabröd.

7. Täck formen med extra plastfolie och lägg något platt och tungt på, för att pressa ihop kakan. Placera i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten.

8. Ta ut kakan ur formen och pensla med kvarvarande sirap. Skär upp i skivor, pudra med florsocker och garnera med bär och myntablad. Servera med chokladsås.

Chokladsås

1. Koka upp grädden och ta av från värmen precis innan den börjat koka. Bryt i chokladen i grädden och låt smälta. Rör varsamt ihop.

2. Tillsätt varmt vatten för en lagom flytande konsistens.

Dela det här receptet med dina vänner!