Makalobi (köttgryta)
Ingredienser
- 1stblomkålshuvud
- 600glammkött eller kalvkött
- 100gpinjenötter
- 1stgul lök
- olja till stekning/fritering
- 3-4tsksalt
- 2tskmald svartpeppar
- 1tskkryddpeppar
- 1tskmald kardemumma
- 4sthela kardemummakapslar
- 1paketsaffran
- 6dlrundkornigt ris eller jasminris
Så lagar du
1. Skölj och skär blomkålen i bitar. Skär köttet i 4x4 cm bitar och koka dem i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken och hela kardemummakapslar.
2. När köttet är färdigkokt lyfter du bort lök och kardemummakapslar och silar buljongen.
3. Blötlägg riset i vatten. Fritera blomkålen gyllenbrun i rikligt med olja i en stekpanna.
4. Krydda buljongen med salt, svartpeppar, kryddpeppar, kardemumma och saffran och låt koka upp tillsammans med köttet.
5. Ta en ny kastrull och lägg köttet i botten av kastrullen, lägg därefter i den friterade blomkålen.
6. Sila av vattnet från det blötlagda riset och lägg riset ovanpå blomkålen. Skaka kastrullen lite så att riset fördelas jämnt. Häll på buljong så att det precis täcker riset och fyll på med ytterligare 3,5 dl buljong.
7. Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Låt koka i ca 17 minuter, tills riset är klart, ta kastrullen av spisplattan och låt vila ytterligare 15 minuter.
8. Vält grytan upp och ner på en bricka, lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka” på brickan.
9. Garnera med rostade pinjenötter och servera med en klick naturell yoghurt.