Makalobi (köttgryta)

Makalobi (köttgryta)

Ingredienser

  • 1st
    blomkålshuvud
  • 600g
    lammkött eller kalvkött
  • 100g
    pinjenötter
  • 1st
    gul lök
  • olja till stekning/fritering
  • 3-4tsk
    salt
  • 2tsk
    mald svartpeppar
  • 1tsk
    kryddpeppar
  • 1tsk
    mald kardemumma
  • 4st
    hela kardemummakapslar
  • 1paket
    saffran
  • 6dl
    rundkornigt ris eller jasminris

Så lagar du

1. Skölj och skär blomkålen i bitar. Skär köttet i 4x4 cm bitar och koka dem i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken och hela kardemummakapslar.

2. När köttet är färdigkokt lyfter du bort lök och kardemummakapslar och silar buljongen.

3. Blötlägg riset i vatten. Fritera blomkålen gyllenbrun i rikligt med olja i en stekpanna.

4. Krydda buljongen med salt, svartpeppar, kryddpeppar, kardemumma och saffran och låt koka upp tillsammans med köttet.

5. Ta en ny kastrull och lägg köttet i botten av kastrullen, lägg därefter i den friterade blomkålen.

6. Sila av vattnet från det blötlagda riset och lägg riset ovanpå blomkålen. Skaka kastrullen lite så att riset fördelas jämnt. Häll på buljong så att det precis täcker riset och fyll på med ytterligare 3,5 dl buljong.

7. Koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Låt koka i ca 17 minuter, tills riset är klart, ta kastrullen av spisplattan och låt vila ytterligare 15 minuter.

8. Vält grytan upp och ner på en bricka, lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka” på brickan.

9. Garnera med rostade pinjenötter och servera med en klick naturell yoghurt.

Dela det här receptet med dina vänner!