Makirullar - Nobu style

Makirullar Nobu style, som bränns på ytan med brännare.

Ingredienser

4portioner

  • 5dl
    sushi-ris
  • risvinäger
  • strösocker
  • 1
    gurka
  • 2st
    avokado
  • 200g
    laxfilé
  • 1dl
    sesamfrö
  • 4st
    noriblad
  • wasabi, grön japansk pepparrotspasta
  • japansk soja
  • gari, inlagd ingefära

Så lagar du

1. Skölj riset noga tills sköljvattnet är helt klart. Häll riset i en skål och häll på kallt vatten så att riset täcks. Låt stå och vila i ca 30 min. Häll sedan riset i en sil och låt vattnet rinna av. Riskornen har nu svällt en aning av vattnet och ser kokta ut. Väg det blöta riset och tillsätt exakt samma mängd vatten som riset väger. Låt riset och vattnet koka upp på hög värme utan lock. När riset börjar koka sänkes temperaturen och locket läggs på. Låt nu riset koka under lock på svag värme i 10 min. Lyft inte på locket under tiden.

2. Nu ska riset smaksättas med en sockerlag. För varje 100 gr blött ris som vägdes tidigare skall 1 msk risvinäger och 1 msk socker blandas i en kastrull. Alltså 300 gr ris = 3 msk risvinäger och 3 msk socker. Värm socker och vinäger på spisen tills dess att sockret löses upp.

(OBS! Väg själv - fem dl ris som blötlagts väger sannolikt mer än 300 gram)

3. När riset är färdigkokt skall det omedelbart ösas upp i en annan skål för att svalna. Ös ur riset utan att skrapa upp riset i botten på kastrullen. Låt riset svalna ett par minuter och vänd sedan försiktigt ner sockerlagen i riset samtidigt som riset fläktas med en solfjäder eller liknande.

4. Skala gurkan och skär den i stavar. Skär även avokadons fruktkött i stavar.

5. Laxen skall ha varit fryst innan den används till sushi. Skär laxen i skivor. Det är lättast att skära laxen när den fortfarande är halvtinad.

6. Klä sushimattan med plastfilm på ena sidan. Tryck ut ett jämnt lager sushiris på plastfilmen. Blöt händerna så klibbar riset mindre. Lägg på ett noriblad med den blanka sidan ner. Lägg på gurka och avokado mitt på mattan och stryk på lite wasabi. Vik mattan dubbel och rulla sedan till en rulle samtidigt som plastfilmen försiktigt dras av.

7. Lägg laxskivor ovanpå rullen och bränn av ytan på laxen med en brännare. Strö på sesamfrö. Skär i skivor och servera med soja och gari samt eventuellt mer wasabi.

Dela det här receptet med dina vänner!