Maklube – en palestinsk klassiker

Maklube. Tareq Taylors matresa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Maklube, maklobi eller maqluba är alla namn på samma rätt: Tareq Taylors favoriträtt från barndomen. En riktig palestinsk klassiker! Denna variant med lamm och aubergine.

Ingredienser

  • 4st
    små auberginer
  • 1kg
    lamm
  • 2dl
    solrosolja
  • 1st
    gul lök
  • 2liter
    vatten
  • 2tsk
    kardemumma
  • 2tsk
    svartpeppar
  • 1tsk
    kanel
  • ca 1msk
    salt
  • 7dl
    ris

Till servering

  • ½dl
    skalade mandlar
  • ½dl
    pinjenötter
  • efter smak
    naturell youhurt

Så lagar du

1. Skala auberginerna och skiva dem i ca 2 cm breda skivor. Lägg dem på ett fat, salta och låt dem ligga i minst 30 minuter.

2. Tvätta och skär köttet i 4×4 cm stora bitar och koka i 2 liter vatten tillsammans med den skalade, hela löken, ca 1 ½ timme.

3. Skumma av vattnet medan det kokar, det tar bort fett från buljongen. När köttet är färdigkokt silar du av buljongen och sparar den.

4. Blötlägg riset i vatten. Krama ur vätska ur aubergineskivorna och stek/fritera dem gyllenbruna i rikligt med olja i en stekpanna.

5. Lyft upp köttet och lägg det i botten av en stor kastrull eller gryta, lägg därefter de friterade aubergineskivorna ovanpå.

6. Tillsätt salt, svartpeppar, kanel och kardemumma.

7. Se till att sila av allt vatten från det blötlagda riset och lägg riset ovanpå köttet och aubergineskivorna. Skaka grytan lite så att riset fördelas jämnt.

8. Lägg en tallrik upp och ned över och häll sedan på buljong så att det precis täcker riset och fyll på med ytterligare 3 dl buljong.

9. Låt det koka upp på hög värme och sänk sedan värmen till ungefär tvåan på spisen. Låt koka i ca 10-15 minuter, tills riset är klart.

10. Ta grytan av spisplattan och låt vila ytterligare 20 minuter. Byt ut tallriken mot ett stort fat eller bricka som du lägger upp och ned på grytan. Vänd sedan grytan upp och ner. Lyft av grytan och förhoppningsvis har du nu en fin ”kaka”.

Till servering

Stek strimlade och skalade mandlar och pinjenötter till garnering. Servera även med en klick naturell yoghurt.

Dela det här receptet med dina vänner!