Mammas bacon- och ostspäckade älgfärsbullar

Mammas bacon- och ostspäckade älgfärsbullar

Publicerat:

Tillagningstid:

Under hösten är det alltid gott med något vilt, både när det gäller protein och god höstsvamp. I vår familj är älgfärsbullar en favorit och för att få dem lite extra goda späckas de med både bacon och ost.

Ingredienser

4portioner

Älgfärsbullar

  • 500g
    mald älgfärs
  • 150g
    bacon, finhackad
  • 0,5dl
    ströbröd
  • 0,5dl
    vispgrädde
  • 1
    liten gul lök, riven
  • 1
    ägg
  • 1tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 200g
    gruyèreost eller en ost med lite lägre smältgrad av grevétyp
  • ca 2msk
    smör till stekning

Mandelpotatispuré

  • 12-15
    mandelpotatisar
  • 1dl
    mjölk
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1msk
    smör
  • 2krm
    salt eller efter smak
  • 0,5tsk
    vitpeppar
  • 0,5tsk
    riven muskot

Rårörda lingon

  • 300g
    lingon, frysta eller färska
  • 0,5dl
    socker

Smörstekta kantareller

  • 1msk
    smör
  • 300g
    färska kantareller
  • 1krm
    salt
  • 1krm
    svartpeppar

Sås

  • 2dl
    vispgrädde

Garnering

  • färsk kruspersilja, hackad

Så lagar du

Rårörda lingon

  1. Blanda lingonen väl med sockret och ställ sedan åt sidan (gärna 20 minuter) och ta fram vid servering.

Älgfärsbullar

  1. Blanda färsen med bacon, ströbröd, grädde, lök och ägg.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla färsen till bullar, ca 3 centimeter i diameter.
  4. Skär osten i små fyrkanter, ca 0,5 centimeter, och tryck in dem i mitten av bullarna så att osten täcks helt.
  5. Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Stek älgfärsbullarna i en stekpanna på medelvärme i smör till de fått fin färg och lägg dem sedan i en form som du ställer i ugnen.

Sås

  1. Spara stekflottet i pannan och häll på grädden.
  2. Låt reducera en aning och sila sedan av.
  3. Tillsätt salt och peppar vid behov.

Mandelpotatispuré

  1. Skala och koka mandelpotatisen. Pass på så att du inte kokar potatisen för länge, då håller den inte ihop.
  2. Värm upp mjölk och grädde i en kastrull.
  3. Pressa potatisen i potatispress och häll över den uppvärmda gräddmjölken, lite i taget till du är nöjd med konsistensen.
  4. Avsluta med att röra i smöret och smaksätt med salt, peppar och muskot

Smörstekta kantareller

  1. Smält smöret i en stekpanna. Häll i kantarellerna och bryn dem tills de nästan börjar bli krispiga (Det är viktigt att de inte är understekta så att man slipper en gummiaktig konsistens).
  2. Krydda med salt och peppar efter tycke och smak.

Servering

  1. Spritsa eller skeda upp potatispurén på en tallrik.
  2. Lägg 2–3 älgfärsbullar fint ovanpå.
  3. Toppa med smörstekta kantareller och sprid rårörda lingon runtom hela rätten.
  4. Häll lite god sås på toppen och garnera med hackad kruspersilja.

Dela det här receptet med dina vänner!