Mandelkaka med brynt smör

Mandelkaka med brynt smör på en brun tallrik. Kakan är dekorerar med röda vinbär och blåbär.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lättbakad och nötig kaka som du kan servera med en annorlunda grädde som smaksätts med bovete. Så gott!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 100g
    smör, brynt
  • 1dl
    sötmandel
  • 5dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    bakpulver
  • 200g
    smör, vispat
  • 1
    citron, zesten
  • 4 ½dl
    strösocker
  • 3
    ägg
  • 2dl
    mjölk
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Till servering

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    socker
  • 1dl
    bovete
  • 4dl
    färska blåbär

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en springform, ca 25 cm i diameter.
  3. Bryn smöret i en kastrull. Det ska bli ljusbrunt och börja dofta nötigt, passa noga så att det inte bränns. Ställ smöret åt sidan.
  4. Mixa eller mal sötmandeln och blanda mjöl, bakpulver och den mixade mandeln.
  5. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning. Tillsätt mjölk och det brynta smöret.
  6. Vänd ner mjölkblandningen och citronzesten i smeten.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40–50 minuter.
  8. Pudra florsocker över kakan och servera med vispad smaksatt grädde och bär efter säsong.

Tips

Vill du lyxa till din kaka lite extra kan du göra en smaksatt grädde. Jag serverar gärna min med grädde smaksatt med bovete.

Rosta bovetet i en torr panna på medelvärme och häll på grädden och ge allt ett uppkok, kyl ner och låt dra i minst en timme, men gärna över natten, med bovetet kvar. Sila av och smaka upp den med strösocker och servera grädden lättvispad.

Dela det här receptet med dina vänner!