Mandelkaka och björkglass, toppad med blåbär, rostat bovete och ringblomma

Mandelkaka och björkglass, toppad med blåbär, rostat bovete och ringblomma

Publicerat:

Tillagningstid:

Dessert i Niklas Ekstedts ”Nobelmeny 2071”.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    mandelkakor
  • 4
    kulor björkglass
  • 2msk
    rostat bovete
  • 2msk
    lönnsirap
  • 1dl
    blåbär
  • torkade ringblommor och blåbär

Björkglass

  • 3dl
    grädde
  • 1dl
    mjölk
  • 3
    äggulor
  • 1dl
    socker
  • 1
    vedklabbe av björk (utan näver) huggen i tunna stickor

Mandelkaka

  • 100g
    mandelmassa
  • 50g
    smör
  • 1
    ägg

Rostat bovete

  • 1dl
    helt torkat bovete
  • 3msk
    matlagningsolja

Så lagar du

  1. Lägg blåbär och bovete i botten på tallriken.
  2. Lägg på en kula glass, ringla över lönnsirap och toppa med torkad ringblomma och torkade blåbär.

Björkglass

  1. Dagen innan - Koka upp mjölk, grädde och björkved. Kyl ned och förvara kallt över natten.
  2. Koka upp gräddmjölken och sila av björken.
  3. Vispa ihop ägg och socker.
  4. Häll försiktigt den varma gräddmjölken i äggsmeten under omrörning.
  5. Sjud glassmeten försiktigt under omrörning upp till 80 grader.
  6. Sila av och kyl ned.
  7. Kör krämig i glassmaskin.

Mandelkaka

  1. Alla ingredienser rumstempererade.
  2. Vispa ihop mandelmassa och smör till en slät massa.
  3. Tillsätt ägget och vispa ihop smeten.
  4. Baka i tex muffinsform i 8–12 minuter på 185 grader.

Rostat bovete

  1. Dagen innan – blötlägg bovetet i rikligt med vatten.
  2. Spola det blötlagda bovetet i kallt vatten till vattnet är rent och klart.
  3. Häng av i en sil ordentligt för att få bort så mycket av vattnet som möjligt.
  4. Stek gyllenbrun i rikligt med matolja under omrörning i en vid stekpanna över hög till medelhög värme.
  5. Lägg upp på hushållspapper för att svalna.

Dela det här receptet med dina vänner!