Mangosorbet i skål av havreflarn

På ett svart fat ligger en jordgubbe, tre hallon och ett gyllenbrunt skal med gult sorbetinnehåll och ett blåbär på toppen.

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    mango, mogen (motsvarar ca 2st)
  • 2dl
    vatten
  • 2dl
    socker

Havreflarn

  • 75g
    smör
  • 1dl
    havregryn
  • 1dl
    rårörsocker
  • 2msk
    vispgrädde
  • 2msk
    ljus sirap
  • ¼tsk
    bakpulver

Så lagar du

Mangosorbet

1. Häll socker och vatten i en kastrull. Låt det koka ihop till en simmig lag, ca 5 minuter.

2. Skala mangofrukten och skär den i klyftor, in mot den stora kärnan i mitten. Lägg fruktköttet i en matberedare eller mixer och kör till mos. Tillsätt sockerlagen och smaka av med pressad citronsaft.

3. Lägg fruktmassan i en skål och ställ den i frysen minst 5 timmar. Vispa fruktmassan några gånger under infrysningen, då förhindras att det bildas iskristaller i sorbeten.

Havreflarn

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser och blanda till en smet.

3. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Vill du göra små skålar kan du lägga dem över ett glas eller en brödkavel när de fortfarande är varma.

Servering: Lägg mangosorbet i havreflarn skålarna och servera. Dekorera ned valfria bär.

Dela det här receptet med dina vänner!