Mannagrynstårta (Layali lubnan)

Mannagrynstårta (Layali lubnan).

Publicerat:

Tillagningstid:

Layali Lubnan betyder ”libanesiska nätter” och är en mycket omtyckt dessert i Libanon. Den är len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite ”crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs.

Ingredienser

8 - 10portioner

Layali lubnan

  • 1,5liter
    mjölk
  • 3dl
    mannagryn
  • 1msk
    vaniljsocker

Topping

  • 3dl
    vispgrädde
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 2-3dl
    nötter

Sirap

  • 3dl
    socker
  • 1,5dl
    vatten
  • 3droppe(ar)
    citronsaft
  • 1tsk
    apelsinblommsvatten eller vaniljsocker

Så lagar du

1. Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt småputtra i ca 5 minuter på svag värme och låt kallna innan servering.

2. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.

3. Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3–4 minuter.

4. Rör om så att det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen.

5. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj. Strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter.

6. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!