Mansaf (arabisk lammgryta)

Mansaf (arabisk lammgryta)

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    lammkött
  • 4msk
    matolja
  • 2dl
    vatten
  • 2dl
    matlagningsyoghurt
  • 5dl
    basmatiris
  • 1st
    gul lök
  • ½g
    saffran
  • 1krm
    gurkmeja
  • 1krm
    spiskummin
  • 4st
    libanesiska tunnbröd
  • 2msk
    sultanrussin
  • 2msk
    pistagenötter
  • 2msk
    sötmandel
  • 2msk
    hasselnötter
  • 1msk
    mynta
  • efter smak
    salt

Så lagar du

1. Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra.

2. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i cirka 20-30 minuter. Häll av vätskan från lammgrytan, men spara den att ha som sås vid sidan om.

3. Skölj basmatiriset noga. Koka i rikligt med vatten i cirka 10 minuter för att få ett extra fluffigt ris. Häll därefter av vattnet.

4. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt det färdigkokta riset. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 matsked vatten och rör ner i riset med hjälp av en gaffel.

5. Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll riset ovanpå. Gör en grop i mitten av riset för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.

Dela det här receptet med dina vänner!