Maria Masoomis nane barbari

Maria Masoomis nane barbari

Publicerat:

Persiskt sesambröd

Ingredienser

15portioner

  • 50g
    jäst
  • 1liter
    mjölk
  • 1dl
    olivolja
  • 1,5msk
    salt
  • 2msk
    sirap
  • 1st
    ägg
  • 2kg
    vetemjöl
  • 3dl
    vetekross

Till pensling

  • 1/2dl
    yoghurt
  • 2dl
    sesamfrön

Så lagar du

1. Koka upp 3 dl vetekross i 3,5 dl vatten.

2. Finfördela jästen i en stor bunke. Blanda den varma vetekrossen med mjölken. Låt vätskan svalna till 37 grader. Blanda med olja, salt, strösocker. Häll det över jästen. Rör tills jästen löst sig.

3. Tillsätt ägget och det mesta av vetemjölet (spar 2 dl till utbakning) och vetekrossen. Arbeta till en smidig deg.

4. Låt degen jäsa 1 timme under duk. Sätt ugnen på 275 grader.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 35 delar. Platta till dem med handflatan till små tekakor. Eller dela degen i 6 bitar och kavla ut varje del till en oval som ryms på en plåt (den ska nästan täcka plåten). Pensla med yoghurtvatten. Strö på riktigt med frö och klappa in dem med undersidan av en sked. Nagga brödet med gaffel.

6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills bröden fått en fin brun färg. Låt brödet svalna på galler under en duk.

Tips! Tillsätt gärna 2 dl grovhaclade valnötskärnor under tiden du knådar degen. Det blir även gott med 1.2 dl urkärnade och grovhackade svarta oliver i degen.

Dela det här receptet med dina vänner!