Marmeladkulor med äppelsmak

Marmeladkulor på fat.

Publicerat:

Tillagningstid:

En vacker och god klassiker på julbordet som är en självklarhet för många. Med äkta fruktsmak och helt utan färgämnen blir de här kulorna naturligt gyllene istället. För den rätta marmeladkonsistensen är det viktigt att använda majsglukos i det här receptet, inte glukossirap som gör att marmeladen flyter ut och blir seg.

Ingredienser

30portioner

  • 12st
    äpplen, syrliga och gröna
  • 150g
    majsglukos
  • 15g
    äppelpektin
  • 825g
    strösocker
  • 6g
    vatten
  • 6g
    citronsyra
  • 6g
    calvados
  • 2msk
    kanel
  • 2msk
    strösocker (att rulla kulorna i)

Så lagar du

1. Grön äppelpuré: Skala hälften av äpplena, klyfta och koka mjuka i vatten. Lyft och mixa till puré. Tvätta resten av äpplena och klyfta eller tärna med skal. Mixa in i purén. Passera genom sil.

2. Blanda 500 g äppelpuré med glukos och koka upp. Blanda pektin och socker och tillsätt till purén. Koka upp till 107 grader.

3. Rör ner vatten och citronsyra. Smaka eventuellt av med calvados.

4. Häll genast upp i silipatformar (tex cakepopsformar). Låt stelna, gärna över natten.

5. Lägg ihop halvorna till runda kulor och rulla i socker smaksatt med kanel.

Dela det här receptet med dina vänner!