Marockansk lammgryta

Tid:

Marockansk köttgryta

Ingredienser

4 portioner

Kryddpastan

  • 1 st
    liten nypa saffran
  • 3 tsk
    fänkålsfrö
  • 2 st
    hela stjärnanis
  • 2 msk
    hel kardemumma
  • 2 tsk
    hel spiskummin
  • ½ st
    kanelstång
  • ½ tsk
    sichuan-peppar
  • 2 st
    stora röda chilifrukter, urskrapade och grovt skurna
  • 8 st
    vitlöksklyftor, krossade
  • 7 cm
    färsk ingefära, skivad
  • 2 dl
    korianderstjälkar, finskurna
  • 3 msk
    gurkmeja
  • 75 g
    galangal (asiatisk ingefärsrot), grovhackad
  • 2 tsk
    havssalt
  • 1 tsk
    vitpepparkorn
  • 1 dl
    schalottenlök, finskuren
  • ¼ tsk
    milt paprikapulver
  • olivolja (extra virgin)
  • 2 dl
    hårt packat palmsocker el. brunt socker
  • ½ dl
    thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)

Lammgrytan

  • 2 kg
    lammbog
  • 1 nypa(or)
    havssalt och krossad vitpeppar
  • 3 st
    mellanstora tomater, grovt hackade
  • 6 st
    potatisar, skalade och klyftade
  • 2 st
    mellanstora morötter, skalade, i stora bitar
  • 5 st
    salladslökar, grovt skurna
  • 4 st
    färska dadlar, kluvna
  • 4 st
    färska aprikoser, kluvna
  • 6 st
    lagerblad
  • dl
    kycklingbuljong
  • 2 st
    limefrukter, saft
  • 1 msk
    msk thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)

Så lagar du