Marockansk lammgryta

Marockansk köttgryta

Ingredienser

4portioner

Kryddpastan

  • 1st
    liten nypa saffran
  • 3tsk
    fänkålsfrö
  • 2st
    hela stjärnanis
  • 2msk
    hel kardemumma
  • 2tsk
    hel spiskummin
  • ½st
    kanelstång
  • ½tsk
    sichuan-peppar
  • 2st
    stora röda chilifrukter, urskrapade och grovt skurna
  • 8st
    vitlöksklyftor, krossade
  • 7cm
    färsk ingefära, skivad
  • 2dl
    korianderstjälkar, finskurna
  • 3msk
    gurkmeja
  • 75g
    galangal (asiatisk ingefärsrot), grovhackad
  • 2tsk
    havssalt
  • 1tsk
    vitpepparkorn
  • 1dl
    schalottenlök, finskuren
  • ¼tsk
    milt paprikapulver
  • olivolja (extra virgin)
  • 2dl
    hårt packat palmsocker el. brunt socker
  • ½dl
    thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)

Lammgrytan

  • 2kg
    lammbog
  • 1nypa(or)
    havssalt och krossad vitpeppar
  • 3st
    mellanstora tomater, grovt hackade
  • 6st
    potatisar, skalade och klyftade
  • 2st
    mellanstora morötter, skalade, i stora bitar
  • 5st
    salladslökar, grovt skurna
  • 4st
    färska dadlar, kluvna
  • 4st
    färska aprikoser, kluvna
  • 6st
    lagerblad
  • dl
    kycklingbuljong
  • 2st
    limefrukter, saft
  • 1msk
    msk thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)

Så lagar du

Kryddpastan

1. Häll 2 tesked kokhett vatten över saffranen och ställ åt sidan.

2. Rosta fänkålsfröna, stjärnanisen, kardemumman, kanelstången och sichuan-pepparkornen i torr het stekpanna i cirka 2 minuter. Stöt allt fint i mortel. Ställ undan.

3. Stöt chili, vitlök, ingefära, koriander, gurkmeja och galangal till en grov pasta. Lägg i salt och vitpepparkorn, stöt tills pepparkornen är lätt krossade. Häll i lök, vattnet med saffran, paprikapulver, de rostade kryddorna och olja. Blanda väl.

4. Häll pastan i en stekpanna och stek i 5 minuter över hög värme tills den doftar. Dra ner värmen och rör då och då i 2 minuter. Ställ åt sidan.

Lammgrytan

5. Värm ugnen till 180 grader.

6. Salta och peppra lammköttet och bryn det på alla sidor i en oljad ugnspanna ovanpå spisen.

7. Häll av oljan och fördela kryddpastan över lammet. Lägg på tomater, potatis, morötter, lök, dadlar, aprikoser och lagerblad. Blanda allt.

8. Dra pannan av värmen, häll över buljongen och täck med folie. Stek i ugnen i 45 minuter, dra sen av folien och stek i 1 timme. Häll limesaft och fisksås över köttet före servering.

Dela det här receptet med dina vänner!