Marockansk lammgryta
Tillagningstid:
Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4 portioner
Kryddpastan
- 1 stliten nypa saffran
- 3 tskfänkålsfrö
- 2 sthela stjärnanis
- 2 mskhel kardemumma
- 2 tskhel spiskummin
- ½ stkanelstång
- ½ tsksichuan-peppar
- 2 ststora röda chilifrukter, urskrapade och grovt skurna
- 8 stvitlöksklyftor, krossade
- 7 cmfärsk ingefära, skivad
- 2 dlkorianderstjälkar, finskurna
- 3 mskgurkmeja
- 75 ggalangal (asiatisk ingefärsrot), grovhackad
- 2 tskhavssalt
- 1 tskvitpepparkorn
- 1 dlschalottenlök, finskuren
- ¼ tskmilt paprikapulver
- 2½olivolja (extra virgin)
- 2 dlhårt packat palmsocker el. brunt socker
- ½ dlthailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)
Lammgrytan
- 2 kglammbog
- 1 nypa(or)havssalt och krossad vitpeppar
- 3 stmellanstora tomater, grovt hackade
- 6 stpotatisar, skalade och klyftade
- 2 stmellanstora morötter, skalade, i stora bitar
- 5 stsalladslökar, grovt skurna
- 4 stfärska dadlar, kluvna
- 4 stfärska aprikoser, kluvna
- 6 stlagerblad
- 7½ dlkycklingbuljong
- 2 stlimefrukter, saft
- 1 mskmsk thailändsk fisksås (Nam pla, ur flaska)
Så lagar du
Kryddpastan
1. Häll 2 tesked kokhett vatten över saffranen och ställ åt sidan.
2. Rosta fänkålsfröna, stjärnanisen, kardemumman, kanelstången och sichuan-pepparkornen i torr het stekpanna i cirka 2 minuter. Stöt allt fint i mortel. Ställ undan.
3. Stöt chili, vitlök, ingefära, koriander, gurkmeja och galangal till en grov pasta. Lägg i salt och vitpepparkorn, stöt tills pepparkornen är lätt krossade. Häll i lök, vattnet med saffran, paprikapulver, de rostade kryddorna och olja. Blanda väl.
4. Häll pastan i en stekpanna och stek i 5 minuter över hög värme tills den doftar. Dra ner värmen och rör då och då i 2 minuter. Ställ åt sidan.
Lammgrytan
5. Värm ugnen till 180 grader.
6. Salta och peppra lammköttet och bryn det på alla sidor i en oljad ugnspanna ovanpå spisen.
7. Häll av oljan och fördela kryddpastan över lammet. Lägg på tomater, potatis, morötter, lök, dadlar, aprikoser och lagerblad. Blanda allt.
8. Dra pannan av värmen, häll över buljongen och täck med folie. Stek i ugnen i 45 minuter, dra sen av folien och stek i 1 timme. Häll limesaft och fisksås över köttet före servering.