Marulkfilé med lufttorkad skinka

Marulkfilé med lufttorkad skinka

Publicerat:

Tillagningstid:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    marulksfiléer: 2 filéer á 300 g, alternativt odlad lax, odlad torsk eller odlad hälleflundra
  • 8skiva(or)
    lufttorkad skinka
  • smör
  • salt

Citrusbräserad endiv:

  • 2
    endiver, á 150 g
  • 1dl
    apelsinjuice, koncentrat
  • 1dl
    vitt vin
  • 1dl
    fiskfond, ej koncentrat
  • 4
    cm vaniljstång
  • 4
    stjärnanis

Smörsås med vit choklad:

  • 2dl
    apelsinfond
  • 100g
    rumstempererat smör
  • 25g
    vit choklad
  • 200g
    färska, skalade räkor
  • 1dl
    gröna ärtor
  • dill till garnering

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 50 grader.

2. Lägg ut 4 skivor av skinkan på en skärbräda, lägg fiskfilén på skinkan, salta, rulla ihop. Upprepa med den andra filén.

3. Stek i smör, ett tips är att lägga sömmen nedåt först. Stek tills skinkan har fått en gyllenbrun färg runt om.

4. Ställ in i ugn, när fisken har en kärntemperatur på 42–45 grader, är den klar.

Citrusbräserad endiv

1. Ansa och dela endiven längsmed, lägg endiven i en kastrull och lägg i de övriga ingredienserna.

Sätt ett lock på och bräsera på medelhög värme tills endiven är mjuk, det tar ca 20 minuter

2. När endiven är klar lyft upp och håll den varm, sila av apelsinfonden i en ny kastrull och koka ner tills två dl återstår.

Smörsås med vit choklad

1. Koka upp apelsinfonden, mixa eller vispa i smöret lite i taget, gör att nytt uppkok och mixa eller vispa i den vita chokladen, smaka av med salt.

2. Vid servering: lägg i räkor samt ärtor och gör ett snabbt uppkok av såsen.

Upplägg

1. Dela fiskfilén så att varje gäst får två lika stora bitar.

2. Häll upp såsen med räkorna samt ärtorna i 4 varma djupa tallrikar.

3. Placera därefter fisken och endiven, samt garnera med plockade dillvipor.

4. Om man vill äta denna rätt enbart som varmrätt kan med fördel servera mandelpotatispuré till.

Obsersvera att Marulken finns med på Världsnaturfondens lista över fiskar som är utrotningshotade. Därför kan det vara lämpligt att välja annan fisk.

Dela det här receptet med dina vänner!