Mastios pannacotta

Mastios pannacotta i fyra glas med en citron vid sidan.

Publicerat:

Tillagningstid:

En pannacotta kan vara alldeles underbar eller en komplett katastrof, allt handlar om balans, tid och tålamod. Följ mitt recept där jag vågat ta mig en och en annan liten frihet med originalreceptet så kommer du få en underbar och tidlös dessert att njuta av. Räkna med 3 timmar i kyl för att stelna.

Ingredienser

8portioner

  • 5dl
    vispgrädde, 40%
  • dl
    crème fraiche
  • 2
    vaniljstänger
  • ½dl
    muscovadosocker
  • 1msk
    citronzest
  • gelatinblad, eller 1 dl gelésocker, uteslut då muscovadosocker

Så lagar du

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten för att bli mjuka.
  2. Koka upp grädde, crème fraiche, socker och vaniljen, både de urskrapade fröna men även kapseln.
  3. Låt gräddblandningen sjuda stilla i minst 20 minuter, då går smakerna ihop, grädden reduceras och du får ett krämigt och fylligt resultat. Fuska inte med denna del i receptet, det gör all skillnad!
  4. Lyft av från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen under omrörning tills de löst upp sig.
  5. Riv ner citronzesten.
  6. Sila ner blandingen i en kanna och låt den svalna, rör om då och då, tills du ser att vaniljfröna ”ligger still” i blandningen. De ska alltså inte hamna på botten.
  7. Häll upp i portionsformar och ställ dem på en bricka eller i en form och kyl tills smeten stannat, minst tre timmar men gärna över natten. Då har du en perfekt pannacotta, krämig men inte stabbig, mild, rund och inte alltför söt med en härlig fyllighet från grädden och friskhet från citron och crème fraiche.
  8. Servera den gärna med färska bär, kanelkokta äpplen, barnens sylt eller svärmors rönnbärsgele med konjak – något syrligt passar perfekt till!

Dela det här receptet med dina vänner!