Mastios Pasta Carbonara

Mastios Pasta Carbonara.

Publicerat:

Tillagningstid:

Glöm grädde och gröna ärtor. En klassisk Pasta Carbonara, kolarhustruns pasta på svenska, är enkel, smakrik och inte alls tung. Hemligheten heter pastavatten.

Ingredienser

4portioner

  • 400g
    spaghetti
  • 150g
    rökt sidfläsk
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    olivolja
  • 4
    ägg
  • 150 g
    parmesan, riven
  • 2tsk
    svartpeppar, färskmalen

Så lagar du

1. Koka upp rikligt med vatten, salta med 7 gram salt per liter vatten. När vattnet kokar lägger du i pastan. Rör om några gånger under koktiden.


2. Tärna fläsket och stek det på medelhög värme i en traktörpanna tillsammans med vitlöken. När fläsket är gyllene sänker du värmen och tar ut vitlöken som du slänger.


3. Knäck äggen i en skål och rör ner svartpeppar och nästan all ost. Spara för dekoration. Rör samman med en gaffel till en jämn smet.


4. När pastan är nästan perfekt al dente lyfter du över den i pannan, spara kokvattnet i kastrullen. Stäng av värmen och rör ner äggsmeten. Rör tills smeten är fördelad över all pastan. Har du värme på kan det bli äggröra. Rör ner ett par skedar av kokvattnet så såsen blir glansig och lagom rinnig, rinnigre är du tror!


5. Lägg upp all pasta på en stor tallrik, riv över mer peppar och toppa med riven ost. Serveras omedelbart. 

Tips

La pasta non aspetta! Pasta väntar inte - heter det på italienska och det är en sanning om något. Pastan ska serveras samma sekund som den är klar, då smakar den som allra bäst. Så se till att dina gäster är hungriga och sitter till bords och skicka sedan dem en tallrik rykande het pasta!

Använd bronsvalsad spaghetti, gärna av bättre sort. Byt gärna ut sidfläsket mot guanciale eller pancetta. Parmesan går bra att byta mot pecorino.

Dela det här receptet med dina vänner!