Matig macka med morotshummus

Matig macka med morotshummus.

Publicerat:

Tillagningstid:

Perfekt mat att ha med på picknicken eller ta med till landet. Gör klart hummus och rödlök, sen är det bara att lägga ihop med resten av ingredienserna. För en helt vegansk variant laga hummusen utan yoghurt.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    stora eller 8 mindre skivor levain eller annat gott bröd
  • rapsolja till pensling

Morotshummus

  • 1burk(ar)
    kikärter, ca 400 g
  • 200g
    morötter
  • rivet skal av 1 citron
  • 1msk
    pressad citronsaft
  • 1
    vitlöksklyfta, helst färsk
  • 4msk
    grekisk/turkisk yoghurt, ca 10 %
  • 3msk
    olivolja
  • ½-1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar

Picklad rödlök

  • 1
    stor rödlök
  • ½dl
    ättiksprit, 12 %
  • 1dl
    strösocker
  • 1 ½dl
    vatten

Övrig topping

  • 2
    avokados
  • 1
    liten fänkål
  • hyvlad parmesan

Så lagar du

1. Picklad rödlök: Skala löken, klyfta den uppifrån så den håller ihop i botten. Lägg den i trång, värmetålig skål och tryck till så löken öppnar sig som en blomma. Koka upp ättiksprit, socker och vatten till sockret löser sig, häll lagen över och låt stå minst en timme i rumstemperatur.

2. Koka morötterna mjuka. Skölj kikärterna väl och låt rinna av. Lägg dem i en matberedare med morötterna delade i bitar, citronskal och -saft, pressad vitlök, yoghurt och olja. Kör till en fin puré. Smaka av med salt och peppar.

3. Rosta brödet och pensla med olja, eller pensla med olja och rosta i 225 grader. Kärna ur och skala avokadon, skär den i skivor eller bitar. Hyvla fänkålen tunt, gärna med mandolin. Dela rödlöken i strimlor.

4. Lägg bröden på tallrikar, bred på generöst med hummus. Lägg på fänkål och avokado, toppa med rödlöken och hyvla lite parmesan över.

Dela det här receptet med dina vänner!