Maximillians hummus

Maximillians hummus.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den här hummusen är smakrik och kryddig. Räkna med 12 timmar utöver tillagningstid till blötläggning och kokning.

Ingredienser

  • 200g
    torkade kikärtor, eller 800 g färdigkokta
  • 1
    gul lök, delad
  • ½tsk
    bikarbonat
  • 260g
    tahini, tunn
  • 1
    citron, saften
  • 1tsk
    havssalt
  • ½krm
    spiskummin
  • 2dl
    krossad is

Garnering

  • 1dl
    olivolja, extra virgin
  • paprikapulver
  • sesamfrö

Topping

  • 2
    gula lökar
  • 2
    palsternackor
  • ½tsk
    havssalt
  • nymald svartpeppar
  • 1msk
    matolja
  • 1tsk
    vitvinsvinäger

Så lagar du

1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med vatten i minst 8 timmar. Helst 12 timmar.

2. Sila av vattnet och skölj noga. Lägg kikärtorna i en gryta och fyll på med 5 gånger så mycket vatten.

3. Koka kikärtorna i 40 minuter med delad lök och bikarbonat. De måste vara helt genommjuka.

4. Häll av spadet och ta bort löken (kan användas i grytor eller soppor). Lägg undan 3 msk kikärtor till garnering.

5. Lägg alla ingredienser, förutom isen, i en matberedare förutom isen. Mixa på högsta hastighet i 30 sekunder.

6. Lägg isen i en handduk och krossa den med t ex en kavel. Lägg isen i matberedaren och mixa i 2 minuter. Isen håller ner temperaturen vilket har betydelse för konsistensen. Tillsätt eventuellt mer is för lösare konsistens. Justera smaken med havssalt och citronsaft.

7. Lägg upp hummusen i en 4 djupa tallrikar. Skapa en urgröpning i mitten och täck med olivolja. Garnera med paprikapulver, zaatar och palsternackstopping.

Topping

1. Skala och strimla löken. Bryn den i olja.

2. Skala och riv palsternackan grovt. Blanda med den stekta löken. Smaksätt med havssalt, svartpeppar och vinäger.

Dela det här receptet med dina vänner!