Mazarinkaka med choklad

garnerade kakbitar

Publicerat:

Tillagningstid:

Ljuvligt lyxig chokladmazarin som bakas i långpanna. Smaksatt med kaffe och kan serveras som delikata munsbitar. Kakan behöver tid att svalna, utöver beredningstid och gräddning.

Ingredienser

20 - 30portioner

Mördegsbotten

  • 225g
    kallt smör, skuret i bitar
  • 4dl
    vetemjöl
  • ¾dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1st
    äggula

Fyllning

  • 150g
    smör, mjukt
  • 500g
    riven mandelmassa
  • 4
    ägg
  • 1dl
    kakao
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 100g
    mörk choklad, hackad

Kaffeglasyr

  • ½dl
    grädde
  • 1msk
    starkt kaffe
  • 100g
    mörk choklad, hackad
  • 2tsk
    smör
  • valfritt: godis eller strössel

Så lagar du

Mördegsbotten

1. Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, socker och salt i matberedare med kniven tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggulan och mixa hastigt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i bakpappersklädd långpanna, ca 25x35 cm, och nagga med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen, låt svalna.

Fyllning

1. Sätt ugnen på 180°. Rör ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget, låt smeten blandas väl mellan varje.

2. Sikta i kakao, tillsätt hackad choklad, rör om och häll massan ovanpå mördegsbotten i formen.

3. Grädda på falsen ett steg under mitten tills fyllningen just har stelnat, ca 25 minuter. Låt svalna.

Glasyr och servering

1. Koka upp grädde och kaffe. Häll det över chokladen och rör om tills den nästan är helt smält. Tillsätt smör och rör tills glasyren är helt slät och glansig.

2. Häll glasyren över kakan och garnera med godis eller strössel om du vill.

3. Låt stelna och skär sedan kakan i bitar, 20-30 portionsbitar eller 40-50 bitar i pralinstorlek.

Alternativ 1: Glasyren i receptet blir chokladfärgad. På bilden har kakan en rosa glasyr gjord på 2 dl florsocker blandat med 1,5 msk hallonsaft.

Alternativ 2. Smaksätt kakan med apelsin: tillsätt skal från en riven apelsin i smeten till fyllningen, och byt ut kaffet mot juice i glasyren.

Dela det här receptet med dina vänner!