Mazarinkaka med färska bär

Mazarinkaka med färska bär

Publicerat:

Tillagningstid:

Söta viner från Bordeaux har ofta en ton av mandel, som kommer igen i den här kakan. Och till färska bär passar söta bordeauxer utmärkt.

Ingredienser

12 - 14portioner

  • 175g
    smör
  • 75g
    mandelmassa
  • 1st
    ägg
  • 8droppe(ar)
    bittermandelarom
  • dl
    mjölk
  • dl
    strösocker
  • 3dl
    vetemjöl
  • 1msk
    vaniljsocker
  • ½tsk
    bakpulver

Till servering

  • färska bär
  • florsocker
  • vispad grädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Smält smöret på svag värme, riv mandelmassan grovt.

3. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

4. Vispa ihop ägg, bittermandelarom och mjölk i en skål, gärna med elvisp. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under fortsatt vispning så allt blandas väl. Rör ner smöret.

5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-45 min. Låt kakan kallna.

6. Lägg upp kakan på fat, fördela bär över och pudra på lite florsocker. Servera med vispad grädde.

OBS: Var försiktig när du doserar bittermandelarom, effekten är kraftig. Receptet här ger ganska rejäl karaktär, minska dosen om du är känslig.

Dryckestips

Dessertvin:
2010 Château du Juge, Frankrike
Nr 4197, 79 kr/37 cl

Dela det här receptet med dina vänner!