Mazarintårta med citronmousse och blåbär

Mazarintårta med citronmousse och blåbär.

Publicerat:

Tillagningstid:

Tareqs Nobelinspirerade meny avslutas med en ljuvlig mazarinkaka och en syrlig citronmousse som doppats i blåbärssås.

Ingredienser

6portioner

Citronmousse

  • 2
    ägg
  • 1dl
    socker
  • 1
    citron, skal och saft
  • 1tsk
    gelatinpulver, eller 2 blad
  • 2dl
    vispgrädde

Blåbärssås

  • 1dl
    vatten
  • ½tsk
    socker
  • 1tsk
    vaniljsocker
  • 1paket
    blåbär, 225g

Mördegsbotten

  • 100g
    rumstempererat smör
  • 50g
    socker
  • 150g
    vetemjöl
  • 25g
    ägg (½ ägg)
  • 85g
    sötmandel, skalad
  • 60g
    smält smör
  • 75g
    ägg (1 ½ ägg)
  • 140g
    strösocker

Till servering

  • ca ½dl
    rostade, saltade mandlar

Så lagar du

Citronmousse

1. Separera äggulor och vitor. Lägg äggulorna i en skål som tål värme. Tillsätt citronsaft och skal samt halva sockermängden. Vispa samman till en mjuk kräm över vattenbad tills smeten har nått 65 grader. Blötlägg gelatinet i kallt vatten tills det har svällt och mjuknat. Tillsätt gelatinet till den varma citronkrämen.

2. Vispa vitorna till ett hårt skum och tillsätt resten av sockret. Vispa tills sockret har löst sig. Vispa grädden till ett styvt skum i en separat bunke.

3. Blanda samman citronkrämen med grädden och vänd sedan i äggvitan.

4. Sätt i kyl och låt stå kallt minst fyra timmar.

Blåbärssås

1. Koka upp vatten, socker och vanilj tills sockret har löst sig.

2. Ta av från spisen och häll i blåbären. Mixa till en slät sås med en stavmixer.

Mördegsbotten

1. Rör samman smör och socker. Tillsätt vetemjöl och till sist ägg. Knåda samman till en slät deg och sätt i kyl i en timme.

2. Kavla ut till en jämn platta och lägg i en klädd springform. Pressa ut degen i formen och se till att ha ca 2 cm höga kanter runt om så att inte fyllningen rinner ut.

Fyllning

1. Smält smöret och låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt det smälta smöret, lite i sänder och till sist den malda mandeln.

2. Häll smeten i den mördegsklädda formen och baka längst ner i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Låt svalna i formen.

Servering

1. Skär en tårtbit av mazarinbotten och lägg på en serveringstallrik.

2. Forma en kula av citronmoussen men hjälp av en varm sked.

3. Doppa kulan av citronmousse i blåbärssåsen och lägg ovanpå mazarintårtan.

4. Toppa med lite grovt hackade salta mandlar.

Tips! Receptet blir en utmärkt meny tillsammans med en förätt på blomkålskräm, löjrom och små potatisar och en huvudrätt med stekt lax och jordärtskocka.

Dela det här receptet med dina vänner!