Medelhavsdoftande fiskgryta

Medelhavsgryta.

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett gott råd innan man ger sig i kast med att tillaga denna rätt är att förbereda alla grönsaker först. Det är en hel del att hacka.

Ingredienser

4portioner

  • 500-600g
    vit fast fiskfilé, t.ex sej
  • 1st
    stor gul lök
  • 2st
    klyftor vitlök
  • 1st
    röd chili
  • 3st
    stjälkar belkselleri
  • ca 4msk
    olivolja
  • 3dl
    torrt vitt vin
  • 1burk(ar)
    krossade tomater
  • 1st
    gul paprika
  • 1st
    röd paprika
  • 1st
    grön squash
  • 400g
    potatis
  • 1st
    fänkål
  • 1st
    liten knippe salvia, ca 20 blad
  • 1st
    liten knippe timjan
  • 3-4st
    salladslök
  • 1dl
    stor kapris
  • 1dl
    svarta oliver
  • 1st
    citron, saften
  • salt och peppar
  • räkor och musslor (valfritt)

Så lagar du

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Dela chilin och rensa ut kärnorna. Skär bleksellerin i små bitar. Fräs allt i en paellapanna eller stor stekpanna i olivoljan. Tillsätt vitt vin och krossade tomater.

2. Kärna ur paprikorna och skär ner de i mindre bitar. Skär squashen i små bitar. Tvätta och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg alla dessa grönsaker i stekpannan. Fyll på med lite vatten om det behövs mer vätska. Det skall inte täcka grönsakerna helt, men får inte heller koka torrt.

3. Hacka örterna grovt och strö dessa över grytan.

4. Skär fisken i stora fina bitar och lägg i dessa. Hacka salladslöken och strö över fisken. Lägg i oliver och kapris och salta lätt.

5. Täck allt med folie och låt puttra försiktigt i ca 10 minuter eller tills fisken och potatisen är klar. Kontrollera lite då och då så att det inte kokar torrt och fyll på men lite vatten i taget om det behövs.

6. Smaka av med salt och peppar och lite färskpressad citronsaft.  Servera med nybakat bröd.

Dela det här receptet med dina vänner!