Megahamburgare

Megahamburgare från Dantes maxade mat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Här får ni mitt recept på megahamburgare! Megahamburgare passar perfekt när du vill göra hamburgare till många på ett nytt och festligt sätt.

Ingredienser

10 - 14portioner

  • 3dl
    mjölk
  • 6dl
    vatten
  • 50g
    färsk jäst (kan ersättas med 1 pkt torrjäst)
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    socker
  • 18-22dl
    vetemjöl

Hamburgare

  • 2kg
    högrevsfärs eller vegofärs
  • 2msk
    salt
  • 2msk
    peppar

Tillbehör

  • 1
    salladshuvud
  • 3
    tomater, skivade
  • 1
    gurka, skivad
  • ketchup, efter smak
  • senap, efter smak
  • 15
    ostskivor

Så lagar du

Hamburgerbröd

  1. Blanda mjölk, vatten, jäst, salt och socker i en stor bunke eller i en matassistent. Ta i lite mjöl åt gången. När degen är knådbar, knåda den i 10–15 minuter tills den är elastisk. 
  2. Lägg tillbaka degen i bunken och täck med en kökshandduk. Låt jäsa 45 minuter.
  3. Klä under tiden in en kladdkakeform (26–28 cm i diameter) med bakplåtspapper. Klä in botten och sidorna.
  4. När första jäsningen är klar så lägg degen i kladdkakeformen. Låt degen jäsa ytterligare 45 minuter till i formen täckt med kökshandduk. Sätt under tiden på ugnen på 175 grader.
  5. När megahamburgerbröddegen jäst klart, pensla den med vatten och strö på sesamfrön. Grädda degen i formen på 175 grader i 35 minuter. Höj därefter temperaturen till 225° och baka tills brödet fått färg och har en innertemperatur på 96°C. Låt megahamburgerbrödet vila 45 min. innan du delar det. 

Hamburgare

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Blanda färsen med salt och peppar i en bunke. Tryck ut färsen jämnt i en kladdkakeform. Baka i ugn i 20 min. tills färsen når en innertemperatur på 70°C. 
  3. Stek i olja i en stekpanna så att den får lite stekyta. Vänd och lägg på massa ostskivor! 

Inför servering

  1. Dela megahamburgerbrödet på mitten. Spruta på ketchup i botten. Här behöver du ha ganska mycket ketchup för att det inte ska bli torrt! 
  2. Lägg påläggen i den ordning som passar dig Jag lägger salladsbladen först för att inte köttsaften ska göra brödet för mjukt. Sedan tar jag hamburgaren och sist lägger jag på gurka och tomat. Avsluta med att spruta på massa ketchup och senap. Lägg på locket, megahamburgaren är klar! 
  3. Skär den i lagom stora tårtbitar och ät! Smaklig spis! (PS Du kan behöva bestick när du ska äta den här bjässen!) 

Dela det här receptet med dina vänner!