Mesir Wat - etiopisk linsgryta

Mesir Wat

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett vegetariskt alternativ till den etiopiska kycklinggrytan Doro Wat. Serveras med lite picklad lök och eventuellt ångade grönsaker. Använd gärna injera som "bestick".

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    gula lökar
  • 4st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1msk
    socker
  • 1tsk
    salt
  • 4dl
    röda linser
  • 2-3msk
    berbere
  • cirka 5-6dl
    vatten

Så lagar du

1. Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du vitlöken och fräser en stund till. Tillsätt salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.

2. Häll i cirka 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten.

3. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 45 minuter på svag värme och rör om då och då. Späd eventuellt ut med vatten i omgångar under tiden grytan puttrar om den tjocknar för mycket.

4. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar och behöver bara smakas av med salt och peppar.

Dela det här receptet med dina vänner!