Mesir wat (etiopisk linsgryta)

Mesir wat (etiopisk linsgryta)

Publicerat:

Tillagningstid:

Mesir wat är en smakrik linsgryta från Etiopen. Trots att den görs på så få ingredienser är den full med smaker, krämig och fullkomligt fantastiskt! Hemligheten i grytan är den etiopiska kryddmixen berbere som ger den dess ljuvliga smak. Hittar du inte en färdigmix i affären kan du göra din egen. Linserna ska kokas länge tills de blir krämiga i konsistensen. Mesir wat serveras främst med injera som är ett pannkaksliknande surdegstunnbröd.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    lökar
  • 4st
    vitlöksklyftor
  • 1-2st
    färska chilifrukter
  • 4dl
    röda linser
  • 2-3msk
    berberekrydda
  • 1msk
    socker
  • salt
  • 5-6dl
    vatten
  • rapsolja till stekning

Så lagar du

1. Hacka löken i tärningar och stek under omrörning i olja. När löken mjuknat och blivit glansig tillsätter du chili och vitlöken som du finhackat och fräser en stund till.

2. Vänd i berberekrydda, salt, socker och fräs i 2-3 min till, tillsätt eventuellt mer olja om det behövs.

3. Häll i ca 1 dl vatten och låt löken och kryddorna puttra i 1-2 min. Vänd i linser och 3 dl vatten. Koka upp och låt sedan puttra under lock i ca 1 timme.

OBS! Rör om då och då och späd ut med lite vatten i omgångar under tiden grytan puttrar. Låt inte linserna brännas i botten av kastrullen, såsen är ganska tjock, så rör om med jämna mellanrum. Den kommer att bli härligt krämig i konsistensen, tänk på att inte ha i för mycket vätska.

4. Smaka av och krydda eventuellt med mer kryddor, salt eller socker. När grytan blivit krämig och len i konsistensen är den klar. Servera med ris eller injera och grönsaker. Servera gärna yoghurt bredvid för att svalka bort hettan.

Dela det här receptet med dina vänner!